Jednym z wielu tradycyjnych smakołyków, który warto znać, jest manjar blanco. To krem na bazie mleka i cukru, który Peruwiańczycy serwują w czasie Bożego Narodzenia. Innym deserem, jakim mogą się poszczycić tubylcy, jest supriso limena, składa się z dwóch warstw, dolnej – którą jest kajmak, oraz górnej – wcześniej wspomniany krem manjar blanco. Kolejnym smakołykiem są obtoczone w cukrze i smażone w głębokim tłuszczu kulki tapioki, czyli tzw. yuquitas. Ponadto w Peru możemy się także spotkać z nieco ciężkimi i gumowatymi pączkami oblewanymi miodem, które nazywane są tam picarones. Mazamorra Morada, to najprościej mówiąc, fioletowy kisiel ze słodkiej kukurydzy. Abyście mogli się przekonać, czy sprosta wymaganiom Waszych kubków smakowych, poniżej podajemy przepis na deser, który możecie spróbować bez wyjeżdżania do Peru.
Polecamy również: Malva Pudding - pyszny budyń z RPA
Mazamorra Morada
Składniki:
- 1kg czarnej kukurydzy
- 1kg ananasa
- 1 jabłko
- 1 pigwa
- kawałek kory cynamonu
- 3 goździki
- 1 łyżeczka anyżu
- 3l wody
- 1szkl. śliwek
- 1szkl. suszonych moreli
- 1szkl. wiśni
- cukier
- mąka ziemniaczana
- sok z limonki
Przygotowanie:
- Gotujemy kukurydzę w wodzie z dodatkiem skórek z ananasa, pigwy, jabłka, cynamonu, goździków i anyżu
- Gotujemy kompot z pozostałych owoców, w niewielkiej ilości wody, z dodatkiem cukru
- Kompot wlewamy do wody z ugotowanej kukurydzy
- W małej ilości zimnej wody mieszamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy do kompotu i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając
- Zdejmujemy z ognia, dodajemy sok z limonki. Rozlewamy do salaterek i posypujemy cynamonem
Zobacz także: Jak zrobić chałwę?