Caviche jest przedmiotem wielu sporów, który kraj jest ojczyzną tego dania.

Co to są ceviche?

Ceviche to danie, które spodoba się wszystkim lubiącym ryby, ale też i tym, którzy poszukują nowych pomysłów na oryginalne przekąski.
/ 16.11.2010 11:52
Caviche jest przedmiotem wielu sporów, który kraj jest ojczyzną tego dania.

Konflikty sąsiedzkie

Jak z wieloma potrawami Ameryki Południowej, tak i w tym przypadku trwa sąsiedzka dyskusja o tym, który z krajów jest ojczyzną tego dania. Poza Chilijczykami do tworzenia ceviche przyznają się też Peruwiańczycy, Ekwadorczycy czy Meksykanie. I zapewne wszyscy mają nieco racji, bo jest to potrawa należąca do tego regionu, a nie wyłącznie do jednego kraju. Chilijczycy lubią ją i często podają, tworząc własne wersje.

Kolorowo na surowo

Ceviche to tak naprawdę surowa ryba marynowana w soku z limonki, po czym mieszana z warzywami i podawana w formie efektownej sałatki. Każdy tak naprawdę tworzy własne kompozycje towarzyszące rybie, najczęściej dodaje się pokrojoną na talarki czerwoną cebulę, świeżą kolendrę i pikantne papryczki, a także pomidory i awokado. Do tego można dorzucić słodką paprykę, ogórek, melon, pomarańczę, seler naciowy, a nawet cukinię. Oczywiście nie wszystko razem, jeśli bowiem wrzucimy za dużo smaków i aromatów, zniknie charakterystyczny smak marynowanej ryby, który w tej potrawie jest najważniejszy.

Tajemnica w marynacie

Do ceviche używa się różnych ryb, może to być łosoś, halibut, makrela czy sola, ale sprawdzi się nawet morszczuk bądź mintaj. Jeśli nie mamy absolutnej pewności, czy ryba jest świeża, lepiej sięgnąć po mrożoną, która nie sprawi nam przykrej niespodzianki. Rozmrożony bądź świeży kawałek należy starannie odfiletować, usunąć wszelkie ości, a następnie pokroić na małe kawałki, nie większe niż centymetrowe. Sok z limonek ma bardzo charakterystyczny smak, który w procesie marynowania oddaje rybie. Usuwa mikroorganizmy i ścina białko, w wyniku czego ryba staje się biała jak po ugotowaniu i doskonale nadaje się do jedzenia. Aby to było możliwe, trzeba zostawić rybę w marynacie na kilka godzin, od czasu do czasu mieszając całość, by sok dotarł do ryby ze wszystkich stron. Zamiast soku z limonek można użyć soku z cytryny lub innych owoców cytrusowych, warto jednak dorzucić wtedy do marynaty otartą skórkę, która wzmocni aromat.

Zobacz także: Mieszanki ziołowe do marynat

Wariacje na temat

Wśród oryginalnych pomysłów na ceviche jest dodawania ryby wędzonej czy dorzucanie do ryby także krewetek. Cokolwiek jednak dodamy do tej oryginalnej sałatki rybno-warzywnej, obowiązuje zasada, by była ona wyraziście doprawiona i nie zabrakło w niej wyczuwalnej ostrości.

Zobacz także: Jak wyjąć mięso z krewetek?