Ziemniaczana Papa Rellena

Papa Rellena
Kuchnia peruwiańska łączy w sobie bogactwo różnych smaków. Niektórzy sądzą, że jest podobna do europejskiej. Na pewno nam, Polakom przypadną do gustu dnia z ziemniaków, które sami uwielbiamy. Dziś przedstawiamy ziemniaczane danie Papa Rellena.
/ 15.09.2016 10:00
Papa Rellena

Ziemniak to obok kukurydzy niekwestionowany król kuchni Peru. Nic dziwnego skoro Andy są ojczyzną ziemniaków i można tam spotkać aż kilkaset ich odmian. Najchętniej jedzone są te słodkie oraz żółte. Faszeruje się je różnymi składnikami, mięsem, jajami, cebulą czy nawet rodzynkami. Oto propozycja jednego z najpopularniejszych dań jakie możemy jadać będąc w Peru, Papa Rellena. Warto wykonać je samemu w domu.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 250 gram mielonej wołowiny
  • 3 ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajka
  • 6 czarnych, drobno pokrojonych oliwek
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • 1/2 szklanki pokrojonych rodzynek, moczonych wcześniej przez 10 minut w gorącej wodzie
  • 1 bardzo drobno pokrojona papryczka chili
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 szklanki bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Panierka:

  • szklanka mąki
  • szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy. Ugotowane pozostawiamy do ostygnięcia. Czosnek i cebulę smażymy ok 5 minut na oleju. Dodajemy chili i mięso mielone. Smażymy aż zbrązowieje. Dodajemy kminek, słodką paprykę i rodzynki i dalej smażymy przez chwilę. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwki i smażymy ok. 2 minut. Wrzucamy jajka, wszystko dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia, pozostawiając do wystygnięcia.

Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, pieprz i sól i formujemy ciasto. Na trzech talerzach kładziemy mąkę, bułkę tartą i jajko. Dłonią posypaną mąką formujemy z ciasta 6 placków, które wypełniamy farszem. Z placków formujemy kule, obtaczamy je w mące, jajku i bułce i smażymy w gorącym oleju przez 3 minuty.

Zobacz także: Dania z ziemniaków

Redakcja poleca

REKLAMA