Ziemniak to obok kukurydzy niekwestionowany król kuchni Peru. Nic dziwnego skoro Andy są ojczyzną ziemniaków i można tam spotkać aż kilkaset ich odmian. Najchętniej jedzone są te słodkie oraz żółte. Faszeruje się je różnymi składnikami, mięsem, jajami, cebulą czy nawet rodzynkami. Oto propozycja jednego z najpopularniejszych dań jakie możemy jadać będąc w Peru, Papa Rellena. Warto wykonać je samemu w domu.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duże jajko
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 250 gram mielonej wołowiny
- 3 ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajka
- 6 czarnych, drobno pokrojonych oliwek
- 1 drobno pokrojona cebula
- 1/2 szklanki pokrojonych rodzynek, moczonych wcześniej przez 10 minut w gorącej wodzie
- 1 bardzo drobno pokrojona papryczka chili
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 szklanki bulionu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Panierka:
- szklanka mąki
- szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- sól i pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy. Ugotowane pozostawiamy do ostygnięcia. Czosnek i cebulę smażymy ok 5 minut na oleju. Dodajemy chili i mięso mielone. Smażymy aż zbrązowieje. Dodajemy kminek, słodką paprykę i rodzynki i dalej smażymy przez chwilę. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwki i smażymy ok. 2 minut. Wrzucamy jajka, wszystko dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia, pozostawiając do wystygnięcia.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, pieprz i sól i formujemy ciasto. Na trzech talerzach kładziemy mąkę, bułkę tartą i jajko. Dłonią posypaną mąką formujemy z ciasta 6 placków, które wypełniamy farszem. Z placków formujemy kule, obtaczamy je w mące, jajku i bułce i smażymy w gorącym oleju przez 3 minuty.
Zobacz także: Dania z ziemniaków