Najpopularniejsze potrawy egipskie

Co zjemy w Egipcie?
Kofta, shoarma, tabbula – to podstawowe dania na egipskim stole. Ne wymagają dużego nakładu pracy, a mogą być genialnym pomysłem na obiad, czy kolację.
/ 02.07.2013 09:24
Co zjemy w Egipcie?

Jeśli poznamy kilka przepisów na te proste dania, z łatwością przygotujemy prawdziwą egipską ucztę, którą zaskoczymy nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przełamiemy rutynę w kuchni nie wydając fortuny na kolacje w drogich restauracjach. Wystarczy kilka prostych składników, by poczuć zapach orientu.

Zobacz także: Ryby w kuchni egipskiej - płastuga

1. Kofta, czyli szaszłyki z jagnięciny

Składniki:

  • pół kilograma mielonej jagnięciny
  • jajko
  • 2 cebule
  • 12 pieczarek
  • strąg czerwonej papryki
  • 12 cebulek dymek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jagnięcinę wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Następnie uformować podłużne kiełbaski o długości ok 5 cm i grubości 2- 3 cm. Nakładać kiełbaski na szpadki do szaszłyków na przemian z cebulą dymką, kawałkiem papryki i pieczarką. Posmarować olejem i piec na patelni na rozgrzanym tłuszczu ok 5 -6 min obracając. Najlepiej podawać z ryżem lub pieczywem.

2. Shoarma

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 papryka czerwona i 1 zielona
  • 1 czerwona cebula
  • 1 opakowanie mieszanki  przypraw Cairo Shoarma Kotanyi
  • 1 łyżka mąki
  • 1-3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Umyte warzywa pokroić w paski. Pokroić w kostkę filet z kurczaka i obtoczyć w mące. Pokrojoną drobno cebulę podsmażyć z mięsem na oleju. Dodać mieszankę przypraw i wszystko razem dokładnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki (papryki), zalać 100 ml wody i dusić pod przykryciem 10 min. Podajemy z ryżem i sosem czosnkowym.

Zobacz także: Jak zrobić beid hamine, czyli egipskie jaja?

3. Sałatka tabbula

Składniki:

  • 5 dag kaszy kuskus
  • 3 pomidory
  • 4 pęczki natki pietruszki
  • Sok z dwóch cytryn
  • 10 listków świeżej mięty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Kaszę kuskus gotujemy, a następnie studzimy. Siekamy pietruszkę, sparzamy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Łączymy kaszę z pietruszką, pomidorami, oliwą z oliwek i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryn. Na koniec delikatnie mieszamy, wykładamy na miskę ozdobioną liśćmi sałaty i dekorujemy świeżą miętą. Najlepiej podawać na zimo.

Zobacz także: Jak w Egipcie przyrządza się bakłażany?

Redakcja poleca

REKLAMA