Jeśli poznamy kilka przepisów na te proste dania, z łatwością przygotujemy prawdziwą egipską ucztę, którą zaskoczymy nawet najbardziej wymagające podniebienia. Przełamiemy rutynę w kuchni nie wydając fortuny na kolacje w drogich restauracjach. Wystarczy kilka prostych składników, by poczuć zapach orientu.
Zobacz także: Ryby w kuchni egipskiej - płastuga
1. Kofta, czyli szaszłyki z jagnięciny
Składniki:
- pół kilograma mielonej jagnięciny
- jajko
- 2 cebule
- 12 pieczarek
- strąg czerwonej papryki
- 12 cebulek dymek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jagnięcinę wymieszać z jajkiem, posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem. Następnie uformować podłużne kiełbaski o długości ok 5 cm i grubości 2- 3 cm. Nakładać kiełbaski na szpadki do szaszłyków na przemian z cebulą dymką, kawałkiem papryki i pieczarką. Posmarować olejem i piec na patelni na rozgrzanym tłuszczu ok 5 -6 min obracając. Najlepiej podawać z ryżem lub pieczywem.
2. Shoarma
Składniki:
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 papryka czerwona i 1 zielona
- 1 czerwona cebula
- 1 opakowanie mieszanki przypraw Cairo Shoarma Kotanyi
- 1 łyżka mąki
- 1-3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Umyte warzywa pokroić w paski. Pokroić w kostkę filet z kurczaka i obtoczyć w mące. Pokrojoną drobno cebulę podsmażyć z mięsem na oleju. Dodać mieszankę przypraw i wszystko razem dokładnie wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki (papryki), zalać 100 ml wody i dusić pod przykryciem 10 min. Podajemy z ryżem i sosem czosnkowym.
Zobacz także: Jak zrobić beid hamine, czyli egipskie jaja?
3. Sałatka tabbula
Składniki:
- 5 dag kaszy kuskus
- 3 pomidory
- 4 pęczki natki pietruszki
- Sok z dwóch cytryn
- 10 listków świeżej mięty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Kaszę kuskus gotujemy, a następnie studzimy. Siekamy pietruszkę, sparzamy pomidory, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Łączymy kaszę z pietruszką, pomidorami, oliwą z oliwek i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryn. Na koniec delikatnie mieszamy, wykładamy na miskę ozdobioną liśćmi sałaty i dekorujemy świeżą miętą. Najlepiej podawać na zimo.
Zobacz także: Jak w Egipcie przyrządza się bakłażany?