Jedne z najlepszych muli możemy skosztować w Bułgarii, które z dodatkiem białego wina uchodzą za rarytas. Przyrządzane z dodatkiem kremowego sosu z warzywami ciekawie prezentują się jako przystawka do wina lub piwa. Podczas obróbki należy zwracać szczególną uwagę, czy muszle są szczelnie zamknięte, by mieć pewność, że są świeże. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe mule!
Mule w winie: przepis
Oto składniki na mule w białym winie:
- 3 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- Pół szklanki białego wytrawnego wina
- kilogram muli
- garść posiekanej pietruszki
- cytryna pokrojona w ćwiartki
Jak zrobić mule w białym winie?
Rozgrzewamy masło w głębokim garnku i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy wino stopniowo i wrzucamy mule. Gotujemy przez 7-10 minut pod przykryciem, delikatnie mieszając co jakiś czas do momentu, aż muszle otworzą się. Dorzucamy posiekaną pietruszkę i łączymy całość. Tak przygotowane mule serwujemy z cząstkami cytryny i grzankami przygotowanymi z bagietki.
Mule po marynarsku: przepis
Oto składniki na mule po marynarsku:
- średnia posiekana cebula
- kilogram muli
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- puszka pomidorów z puszki
- 400 ml białego wina
- ziele angielskie
- liść laurowy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- garść posiekanej pietruszki
Jak zrobić mule po marynarsku?
Oczyszczone i umyte mule wkładamy do dużego garnka. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy cebula zeszkli się, dorzucamy pomidory z puszki, wino, ziele angielskie oraz liść laurowy. Mule doprawiamy solą, pieprzem i dusimy przez 20 minut, co jakiś czas potrząsając i mieszając. W końcowym etapie dodajemy posiekaną pietruszkę. Tak przyrządzone mule idealnie smakują z grzankami.
Mule w sosie: przepis
Oto składniki na mule w sosie śmietanowym:
- kilogram muli
- 2 szklanki jasnego piwa
- średnia posiekana cebula
- pół szklanki śmietany 18%
- sok z cytryny
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili
Jak zrobić mule w sosie śmietanowym?
Umyte dokładnie mule sprawdzamy dokładnie i usuwamy te, które mają otwarte muszle. Do głębokiego garnka wlewamy piwo i sok z cytryny. Dodajemy cebulę, masło, czosnek, posiekaną bazylię i szczyptę chili. Gotujemy całość przez około 7 minut do uzyskania gęstego sosu. Dorzucamy oczyszczone mule i dusimy wraz z sosem przez 10 minut. Dolewamy śmietanę i gotujemy jeszcze przez dodatkowe 5 minut. Tak przyrządzone mule podajemy z grzankami lub włoskim makaronem.
Sprawdź inne przepisy z kuchni świata