Grzanki po francusku przepis
Pod koniec smażenia można położyć na grzance plasterek żółtego sera lub wędlinę
- Karolina Mazowiecka
Opublikowano: 23.06.2013, 14:23
Reklama
Czas przygotowania: 10 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 4 czerstwe kromki chleba tostowego lub bułki
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- 4 plastry szynki
- 4 liście sałaty
- 4–5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Jajka umyj, wbij do głębokiego talerza, roztrzep z mlekiem i szczyptą soli. Kromki zanurz z obu stron w roztrzepanych jajkach tak, aby nasiąkły płynem.
- Na patelnię wlej oliwę. Włóż kromki chleba. Usmaż od spodu na rumiano (około 3 minuty). Kromki chleba odwróć i smaż znowu około 3 minut, aż będą rumiane z obu stron.
- Grzanki po francusku od razu podawaj z plasterkiem szynki i liściem zielonej sałaty.
Reklama
Reklama
Reklama