Jak jeść mule?

Mule.
Mule są bardzo popularne w Hiszpanii, przyrządza się je na wiele sposobów. Nawet małe dzieci jedzą omułki jadalne, dodaje się je do wielu sałatek, czy też serwuje, jako przystawkę.
/ 11.08.2010 13:30
Mule.

W Polsce pojawia się teraz coraz więcej owoców morza, znajdujemy wśród nich między innymi małże. Mule kuszą, po pierwsze wyglądają nietypowo, kojarzone są z wykwintną kuchnią… Lecz musimy pamiętać, że tylko świeże owoce morza smakują dobrze. Jeżeli wcześniej nie gotowaliśmy, przyrządzaliśmy owoców morza nie sięgajmy po nowości, gdyż możemy nie zauważyć tego, iż mule są „nie pierwszej“ świeżości. Dla bezpieczeństwa naszych żołądków sięgnijmy po mule w puszcze lub słoiku. Bardzo mało prawdopodobne byśmy trafili na zepsuty towar. Lepiej nie ryzykować! Hiszpańskie mule są naprawdę pyszne wiedzą o tym mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego, jednak pamiętajmy, że te pyszności muszą do nas dojechać, a niestety w czasie transportu zdarza się, że ulegają czy to zepsuciu czy rozmrożeniu.

By przekonać się czy morskie specjały odpowiadają naszym podniebieniom sięgnijmy po prosty I sprawdzony przepis na sałatkę z małżami.
Przygotowując porcję dla dwóch osób potrzebujemy:

  • małą puszkę małży,
  • jedno awokado,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 1 ogórek,
  • 1 pomidor,
  • ½ pora
  • niedużą sałatę,

Wszystkie składniki kroimy na kawałki, pora kroimy wzdłuż, ogórek w plasterki. Warzywa łączymy z odcedzonymi małżami i zalewamy sosem. By przygotować sos do sałatki musimy się zaopatrzyć w:

  • oliwę (około dwóch łyżek) – warto zwrócić uwagę by używać tej z pierwszego tłoczenia, najlepiej hiszpańskiej oczywiście
  • ocet estragonowy (wystarczy jedna łyżeczka)
  • czosnek,
  • musztardę,
  • sól.

Wszystkie składniki sosu mieszamy, pamiętajmy by sałatkę podawać zaraz po przyrządzeniu, by poprawić jej smak warto spryskać ją sokiem z cytryny, lub też podać cytryny pokrojone w ćwiartki tak by każdy doprawił swoją porcję sałatki według własnego smaku. Jeżeli dysponujemy duża salaterką możemy wyłożyć ją kostkami lodu a wewnątrz włożyć miseczkę z sałatką.

Hiszpanie uważają, że owoce morza mają moc podobną do afrodyzjaków, z pewnością sałatka z muli będzie miłym urozmaiceniem wieczoru. Do owoców morza świetnie pasuje białe (hiszpańskie oczywiście) wino. Dobierając wino warto zwrócić uwagę na to by było serwowane w temperaturze nieprzekraczającej 16 stopni, jego wytrawny smak z pewnością umili spożywanie pysznej sałatki.

Zobacz także: Afrodyzjaki na talerzu

Redakcja poleca

REKLAMA