Pamiętaj jednak, że kuchni a włoska to nie marketowe pomidory – tylko aromatyczne, dojrzewające w pełnym słońcu, sałata – to nie zwykła lodowa, ale rzymska, rukola, i inne. Zatem, jakie sałatki można skomponować z tych składników?
Na początek – sałatka włoska
Żeby ją zrobić musisz mieć: makaron zielony – ugotowany al dente, pomidory, ser mozarella, czarne oliwki, ukolę i szynkę parmeńską. Wszystkie te składniki będą oblane marynatą, którą wykonasz mieszając Pesto, czerwone wino, oliwę z oliwek i świeżo zmielony pieprz. Może się tak zdarzyć, że sałatka będzie musiała dłużej postać – wówczas trzeba będzie zapobiec wchłonięciu całego sosu przez makaron. By tego uniknąć polej sałatkę 3 – 4 łyżkami bulionu lub wody, w której gotował się makaron.
Nie jest to oczywiście przepis, które trzeba się ściśle trzymać – zamiast zielonego możesz dać zwykły makaron, a oliwki zamiast w całości – możesz dać pokrojone. Pamiętaj, by makaron nie był zbyt drobny.
Polecamy: Domowe suszenie pomidorów
Rzym na stole
Oto sałatka, która łączy sałatę rzymską, ukolę, radicchio oraz ser Risotta. Dodaj jeszcze ząbek czosnku, a wszystko polej marynatą zrobioną z ziarnistej musztardy, octu balsamicznego i octu wina czerwonego. Nie może tu zabraknąć oczywiście oliwy z oliwek, pieprzu i Bazyli.
Do tej sałatki możesz wprowadzić pewne zmiany: zamiast sera dołóż obsmażone na maśle rodzime kurki, ocet czerwonego wina możesz zastąpić octem sherry, a olej z pestek dyni równie dobrze będzie się komponował z resztą składników co oliwa z oliwek.
Czytaj także: Domowy sorbet