dobieranie makaronu to też sztuka

Jak skomponować włoską sałatkę

Jaka powinna być włoska sałatka? Oczywiście powinna być kolorowa, składać się z sałaty, sera, makaronu. Nie może też zabraknąć kompozycji Pesto, pomidorów, czosnku, oliwy, oliwek i octów. Nie zapominaj też o ziołach, rybach i winie.
/ 21.08.2010 12:44
dobieranie makaronu to też sztuka

Pamiętaj jednak, że kuchni a włoska to nie marketowe pomidory – tylko aromatyczne, dojrzewające w pełnym słońcu, sałata – to nie zwykła lodowa, ale rzymska, rukola, i inne. Zatem, jakie sałatki można skomponować z tych składników?

Na początek – sałatka włoska

Żeby ją zrobić musisz mieć: makaron zielony – ugotowany al dente, pomidory, ser mozarella, czarne oliwki, ukolę i szynkę parmeńską. Wszystkie te składniki będą oblane marynatą, którą wykonasz mieszając Pesto, czerwone wino, oliwę z oliwek i świeżo zmielony pieprz. Może się tak zdarzyć, że sałatka będzie musiała dłużej postać – wówczas trzeba będzie zapobiec wchłonięciu całego sosu przez makaron. By tego uniknąć polej sałatkę 3 – 4 łyżkami bulionu lub wody, w której gotował się makaron.

Nie jest to oczywiście przepis, które trzeba się ściśle trzymać – zamiast zielonego możesz dać zwykły makaron, a oliwki zamiast w całości – możesz dać pokrojone. Pamiętaj, by makaron nie był zbyt drobny.

Polecamy: Domowe suszenie pomidorów

Rzym na stole

Oto sałatka, która łączy sałatę rzymską, ukolę, radicchio oraz ser Risotta. Dodaj jeszcze ząbek czosnku, a wszystko polej marynatą zrobioną z ziarnistej musztardy, octu balsamicznego i octu wina czerwonego. Nie może tu zabraknąć oczywiście oliwy z oliwek, pieprzu i Bazyli.

Do tej sałatki możesz wprowadzić pewne zmiany: zamiast sera dołóż obsmażone na maśle rodzime kurki, ocet czerwonego wina możesz zastąpić octem sherry, a olej z pestek dyni równie dobrze będzie się komponował z resztą składników co oliwa z oliwek. 

Czytaj także: Domowy sorbet

A teraz do dzieła, życzę smacznego!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)