Przepisy kuchni pekińskiej:
Kaczka po pekińsku
Przepis na 8 porcji:
- kaczka o wadze ok. 2 kg
- 2 ogórki pokrojone w cienkie paski
- 2 pokrojone cebule dymki
- posiekana cebula
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek sosu sojowego
- łyżka oleju
- łyżka mąki
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- łyżeczka octu winnego
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju
- szklanka wrzącej wody
- 20 dag powideł śliwkowych
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu Hoisin
- łyżka wina ryżowego
- szczypta cynamonu
- mielona ostra papryka
- rozgnieciony ząbek czosnku
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- Składniki glazury wymieszać. Kaczkę oczyścić, ponakłuwać widelcem i posmarować glazurą. Odstawić na 12 godz. Piec 1,5 godz. (200 st.), polewając sosem z pieczenia.
- Mąkę zalać wrzątkiem, wyrabiać 5 min. Wałek ciasta o średn. 6 cm pokroić na placki. Posmarować je olejem, składać po 2 natłuszczonymi stronami, rozwałkować do średnicy 15 cm.
- Upieczoną kaczkę pokroić na cienkie plasterki. Złożone placki smażyć na suchej, mocno rozgrzanej patelni (nie rumienić), po czym ostrożnie je rozdzielić. Wymieszać składniki na sos, podgrzewać 5 minut, po czym ostudzić.
- Na plackach układać plastry upieczonej kaczki, ogórki i dymkę. Smarować sosem i zwijać w ruloniki.
Zupa z rybnymi pulpetami
Przepis na 4 porcje :
- 15 dag filetów rybnych
- 10 dag mielonej wieprzowiny
- 5 dag gotowanej szynki
- pęczek szczypiorku
- 10 dag świeżego lub mrożonego szpinaku
- 1,25 l bulionu z kostki
- 1 białko
- sól
- 2 łyżki wina ryżowego
- Filety rybne zmiksować z mieloną wieprzowiną, dodać białko, posiekany szczypiorek i drobno pokrojoną szynkę, sól, starannie wymieszać.
- Z przygotowanej masy formować niewielkie pulpeciki.
- Do gotującego się bulionu włożyć szpinak, wlać wino i zagotować.
- Włożyć pulpeciki, gotować pod przykryciem na małym ogniu 10 minut.
Wieprzowina z grzybami
Przepis na 4 porcje:
- 50 dag wieprzowiny
- 12 suszonych grzybów mun
- 4 dymki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wytrawnej sherry
- łyżka mąki
- 2 łyżki oleju kukurydzianego
- 2 jajka
- łyżka wytrawnej sherry
- olej do smażenia, łyżka sosu sojowego
- Mięso pokroić w plastry, włożyć do marynaty na 45 min.
- Grzyby moczyć 30 min, osączyć, pokroić.
- Jajka roztrzepać z sherry, usmażyć na łyżce oleju. Omlet pokroić w paski.
- W woku rozgrzać 6 łyżek oleju, smażyć mięso na ostrym ogniu 3 min, dodać grzyby, posiekaną dymkę, smażyć ok. minuty.
- Dodać omlet i sos sojowy, smażyć 2 min, ciągle mieszając.
Polędwica w sezamie
Przepis na 4 porcje:- 40 dag polędwicy wołowej
- 2 jajka
- 5 łyżek jasnego ziarna sezamowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki mąki
- 6 łyżek oleju sojowego
- Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm, oprószyć solą z obu stron.
- Jajka lekko roztrzepać. Mąkę i ziarno sezamowe wysypać na płaskie talerzyki.
- Przygotowane plastry polędwicy obtaczać najpierw w mące, następnie w jajkach i w ziarnie sezamowym.
- Na patelni rozgrzać olej, kłaść partiami plastry mięsa, smażyć na średnim ogniu z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać z sosem słodko-kwaśnym lub sosem chili.