Jak przygotować ukraińskie pielmienie?

Empanadas kryje często nadzienie mięsne.
Jedną z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni ukraińskiej są pielmienie. To specjalne pierożki zrobione z ciasta i mięsa wołowo-wieprzowego. Podaje się je najczęściej z topionym masłem, musztardą, śmietaną, octem, pieprzem. Zobacz jak je przyrządzić!
/ 27.05.2012 20:50
Empanadas kryje często nadzienie mięsne.

Pielmienie to danie wywodzące się z terenów wschodnich. Znane jest zarówno w Rosji, jak i na Ukrainie. W Polsce także przyjęło się bardzo dobrze. Tamtejsze mroźne klimaty sprawił, iż narodziła się potrzeba jedzenia potraw tłustych i sytnych. Pielmienie to niewątpliwie odpowiedź na zapotrzebowanie ludności ukraińskiej i rosyjskiej. W sklepach dostępne są w formie zamrożonej. Dzięki temu możemy je szybko podgrzać, a mięsny farsz sprawia, że łatwo się nimi najemy.  

Do przygotowania potrzebujemy:

Ciasto - 30-40 dag przesianej mąki, łyżeczkę soli, 2 jajka, pół szklanki ciepłej wody.
Farsz - po 20 dag wołowiny i wieprzowiny, 2 cebule, sól, pieprz, zimna, przegotowana woda.

Sposób przygotowania:

W mące robimy zagłębienie, dodajemy łyżeczkę soli, jajka i wodę. Całość zagniatamy. Gotowe ciasto nakrywamy ściereczką i zostawiamy tak na ok. 40 min. Po upływie wskazanego czasu, musimy rozwałkować ciasto, tak aby stało się cienkie i wyciąć krążki za pomocą szklanki.
Mięso oraz cebule musimy dwukrotnie zemleć. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Do poprawy konsystencji używamy zimnej, przegotowanej wody.  Na każdy z wyciętych krążków kładziemy farsz, zostawiając wolne brzegi, tak aby można je było połączyć. Tak zlepione pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli, ok. 10 min. Smacznego!

Zobacz również: Pierogi z różnych stron świata - galeria

Redakcja poleca

REKLAMA