Ukraińska kuchnia - o co w niej chodzi?

Ukraińskie wypieki
Jaka jest kuchnia ukraińska, jak gotują nasi wschodni sąsiedzi i czy aby było smacznie, musi być tłusto?
/ 04.06.2012 10:00
Ukraińskie wypieki

Ukraińska kuchnia to po prostu kuchnia kresowa, a kuchnia kresowa ma to do siebie, że obfituje szczególnie w potrawy tłuste. Z racji raczej zimnych temperatur kuchnia taka dostarcza potrzebnej energii także tym, którzy długo przebywają na mrozie. Nie brakuje zatem dań mięsnych, a także gorących, zawiesistych zup. Barszcz ukraiński, doskonale znany nam kapuśniak, a także rybna zupa - juszka to przepisy, które zna każda szanująca się gospodyni ukraińska.

Zobacz także: Juszka - ukraińska zupa rybna

Choć jednak tradycyjna kuchnia ukraińska obfituje w dania tłuste, nie oznacza to, że wszystkie potrawy przeczą zasadom zdrowego żywienia. Popularny sok z brzozy doskonale pasuje do wielu tamtejszych dań. Jako że Ukraińcy szczególnie lubują się w ziemniakach, znajdziemy tam wspaniałe placki ziemniaczane, a także wyborną ziemniaczaną babkę, która jednak z babką - chociażby wielkanocną - niewiele ma wspólnego.

Ukraińskie kartacze zapewne nie znajdą zwolenników wśród amatorów lekkostrawnej diety, jednak są słynne nie tylko na Kresach. Nadziewane mięsem i cebulą, okraszone skwaruszkami i polane tłuszczem - to obok pierogów ruskich drugi mączny specjał. Ciasto na kartacze przygotowuje się z ziemniaków, wody oraz mąki. Obok kartaczy nie sposób nie wymienić gałuszek - kotletów z ziemniaków i mięsa.

Kuchnia ukraińska jest popularna także ze względu na desery - choć pewnie tylko nieliczni wiedzą, że to na Ukrainie były wypiekane pierwsze sękacze. Dziś ciasto to jest na tyle popularne, że znajdziemy je w wielu krajach.

Polecamy: Jak zrobić barszcz ukraiński?

W ukraińskiej kuchni nie może też zabraknąć słynnego chleba o nazwie korowaj, który zgodnie z tradycją wypiekany jest na wesele. Co ważne - korowaj pieczony był raz, a gdyby wypiek się nie udał, źle to wróży młodej parze. Zwyczaj ten został nawet zaszczepiony w innych krajach.

Wśród ukraińskich regionów kulinarnych warto wymienić Krym, który słynie z produkcji dobrego wina. Winnice krymskie są jednymi z najstarszych w Europie - zakładane były jeszcze w czasach starożytnych.

Zobacz także: Europa winem stoi

Redakcja poleca

REKLAMA