Ukraińskie gałuszki

Kuchnia ukraińska
Większość dań ukraińskich powstaje na bazie mięsa. Tak samo jest z gałuszkami. To specjalne kotlety ukraińskie z mięsa i ziemniaków. Do przygotowania użyć możemy np. resztek wędlin. Zobacz jak przyrządzić gałuszki.
/ 27.05.2012 20:59
Kuchnia ukraińska

Przygotowanie jest bardzo proste. Składniki również są mało wymagające. Gdy nie masz pomysłu na obiad możesz zrobić właśnie gałuszki. Potrzeba jedynie: 20 dag resztek wędlin lub pieczonego mięsa, kilka ugotowanych ziemniaków( ok. 10), ½ szklanki posiekanych pestek z dyni, jajko, po 3 łyżki mąki i gęstej śmietany, łyżka masła, łyżka oleju, sól i pieprz.

Sposób przygotowania:
Ziemniaki i mięso należy zemleć w maszynce. Pestki dyni prażymy na patelni, łączymy z masłem, dodajemy ziemniaki, jajko, śmietanę i mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie wyrabiamy masę, z której formujemy kulki. Należy to robić delikatnie zwilżonymi dłońmi. Tak przygotowane kotleciki układamy na polanej olejem blasze i pieczemy w 200 st. C, aż uzyskają złoty kolor. Podajemy polane masłem. Dobrze komponują się z różnego rodzaju surówkami. Smacznego!

Zobacz także: Jak zrobić pyszne, domowe kotlety mielone

Redakcja poleca

REKLAMA