Barszcz ukraiński

Jak zrobić barszcz ukraiński?

Barszcz ukraiński to danie, które chyba najbardziej kojarzy się wszystkim z tym właśnie krajem. Skład jest dość ciekawy, bo możemy znaleźć tu między innymi fasolę, czy ziemniaki. Danie bardzo smaczne, a zarazem zdrowe. Zobacz jak przyrządzić barszcz ukraiński.
/ 27.05.2012 20:55
Barszcz ukraiński

Kuchnia ukraińska nieco przypomina polską, dlatego też cieszy się dość dużym uznaniem w naszym kraju. To samo można powiedzieć o barszczu ukraińskim, który mimo, iż nie jest naszą tradycyjną potrawą, przyjął się w kraju bardzo dobrze. Polskie sformułowanie "barszcz ukraiński" nie do końca pokrywa się jednak z tym co oznacza ono na Ukrainie. W wydaniu polskim dodajemy do niego fasolę lub grzyby. U naszych sąsiadów natomiast jest to nie do pomyślenia. To co dla nas jest barszczem ukraińskim, u nich nazywa się "barszcz czernihowski". Zobacz jak wykonać go w wersji nieco spolszczonej. 

Składniki:

3 podudzia z kurczaka, 3 buraki, fasola (ok. 5 łyżek), 2 ziemniaki, kawałek białej kapusty, ½ cebuli, marchewka, ½ pietruszki, 2 listki laurowe, ząbek czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 łyżki soku z cytryny, ½ szklanki śmietany, łyżka mąki, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Płuczemy fasolę, zalewamy szklanką wody z solą i gotujemy. Po zagotowaniu odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny. Następnie gotujemy ją z dodatkiem czosnku i liścia laurowego. Buraki musimy ugotować i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kurczaka gotujemy przez dwie godz. w posolonej wodzie (ok. ¾ objętości garnka, na małym ogniu). Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry, pora i kapustę w paski. Cebulę i obrane ziemniaki siekamy w kostkę. Wszystko łączymy. Następnie dodajemy fasolę z wywarem i po kolei buraczki, przecier pomidorowy i natkę z pietruszki. Całość raz jeszcze gotujemy, a po zdjęciu z ognia wlewamy sok z cytryny. Na koniec dodajemy śmietanę wymieszaną z łyżką mąki( wcześniej należy ją także wymieszać z kilkoma łyżkami zupy). Do smaku dodajemy sól i pieprz. Smacznego!

Zobacz również: Czerwony barszcz i tricki