Orzechowy
Wśród ulubionych sosów w tej części Afryki na prowadzenie wysuwa się sos z orzeszków ziemnych. Pojawia się w wielu przepisach, a do najsłynniejszych dań należy kurczak w sosie orzechowym. Wbrew swej nazwie nie jest to sos wyłącznie z orzechów, istotną role odgrywają w nim pomidory, cebula i pieprz. Ale bez wątpienia palony, specyficzny smak orzeszków ziemnych decyduje o charakterze tego sosu. Wśród przepisów na kurczaka można też spotkać dodatek sosu z orzeszków pistacjowych.
Z bakłażanem
Choć wydawać się to może nieco dziwne, kojarzący się z południem Europy bakłażan pojawia się również w afrykańskich kuchniach i często w znaczącej roli, przejmując smak potrawy. Towarzyszą mu pomidory lub przynajmniej koncentrat pomidorowy i cebula, często dorzuca się tez czosnek i tymianek. Bakłażanowe sosy towarzyszą daniom mięsnym, ale są też podawane z attieke jako potrawa o lżejszym charakterze.
Zobacz także: Jak zrobić baba ganush?
Pomidorowy
Pomidory pojawiają się w bardzo wielu przepisach miejscowej kuchni. Towarzyszą większości dań mięsnych, spotkać je można także przy potrawach rybnych. Słynny jest na przykład karp w galarecie bądź pulpety rybne w sosie pomidorowym. Przygotowywanie samego sosu przebiega różnie w różnych domach, ale ponieważ ta kuchnia nie ucieka od czosnku i ziół, a pomidory bardzo lubią te dodatki, więc nietrudno sobie wyobrazić smak tej wersji sosu pomidorowego.
Zobacz także: Jak się robi koszari?