Sos śliwkowy podawany jest przede wszystkim do potraw mięsnych. Idealnie nadaje się do pieczonego drobiu i szaszłyków.

Jakie sosy lubią mieszkańcy Wybrzeża Kości Słoniowej?

Ze względu na popularność attieke na Wybrzeżu Kości Słoniowej wielu tutejszym potrawom towarzyszą rozmaite sosy, które doskonale współgrają z kaszką z manioku.
/ 11.01.2011 13:03
Sos śliwkowy podawany jest przede wszystkim do potraw mięsnych. Idealnie nadaje się do pieczonego drobiu i szaszłyków.

Orzechowy

Wśród ulubionych sosów w tej części Afryki na prowadzenie wysuwa się sos z orzeszków ziemnych. Pojawia się w wielu przepisach, a do najsłynniejszych dań należy kurczak w sosie orzechowym. Wbrew swej nazwie nie jest to sos wyłącznie z orzechów, istotną role odgrywają w nim pomidory, cebula i pieprz. Ale bez wątpienia palony, specyficzny smak orzeszków ziemnych decyduje o charakterze tego sosu. Wśród przepisów na kurczaka można też spotkać dodatek sosu z orzeszków pistacjowych.

Z bakłażanem

Choć wydawać się to może nieco dziwne, kojarzący się z południem Europy bakłażan pojawia się również w afrykańskich kuchniach i często w znaczącej roli, przejmując smak potrawy. Towarzyszą mu pomidory lub przynajmniej koncentrat pomidorowy i cebula, często dorzuca się tez czosnek i tymianek. Bakłażanowe sosy towarzyszą daniom mięsnym, ale są też podawane z attieke jako potrawa o lżejszym charakterze.

Zobacz także: Jak zrobić baba ganush?

Pomidorowy

Pomidory pojawiają się w bardzo wielu przepisach miejscowej kuchni. Towarzyszą większości dań mięsnych, spotkać je można także przy potrawach rybnych. Słynny jest na przykład karp w galarecie bądź pulpety rybne w sosie pomidorowym. Przygotowywanie samego sosu przebiega różnie w różnych domach, ale ponieważ ta kuchnia nie ucieka od czosnku i ziół, a pomidory bardzo lubią te dodatki, więc nietrudno sobie wyobrazić smak tej wersji sosu pomidorowego.

Zobacz także: Jak się robi koszari?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)