Baba ganush - egipska pasta z bakłażana.

Jak zrobić baba ganush?

„Baba ganush” znaczy podobno „ulubienica ojca”. To pasta z bakłażanów i tahini. Dobrze smakuje z pitą i świetnie sprawdza się w roli dipu.
/ 07.01.2011 15:36
Baba ganush - egipska pasta z bakłażana.

Aby przygotować to popularne nie tylko w Egipcie danie, potrzebne będą następujące składniki:
1 / 2 kg bakłażanów
1 / 4 kg tahini (pasty sezamowej, do nabycia w sklepach z produktami kuchni świata)
4 łyżki octu lub soku z cytryny
2 cebule, średniej wielkości
Sól i pieprz
4 ząbki czosnku
Natka pietruszki
1 łyżka kminu mielonego
3 łyżki oleju roślinnego

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Myjemy bakłażany, a następnie kroimy w plastry.
Cebulę obieramy i również kroimy w plastry.
Układamy bakłażany oraz cebulę w naczyniu do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy aż będą miękkie.
Wrzucamy do blendera cebulę, upieczone bakłażany, tahini, sok cytrynowy (lub ocet). Rozdrabniamy wszystko blenderem.
Dodajemy następnie zmiażdżony czosnek, olej, mielony kmin, sól i pieprz do smaku, a następnie mieszamy wszystko razem. Podajemy na półmisku, udekorowane natką pietruszki.

Zobacz także: Sezam