Tradycyjna kuchnia bazowała jeszcze na potrawach, które trafiły do Australii za sprawą emigrantów z Anglii. Obecnie to kuchnia czerpiąca inspiracje z wielu kuchni świata. To również kuchnia, która nie każdemu przypadnie do gustu – a to wszystko za sprawą nietypowych przysmaków, jakich możemy spróbować na tym kontynencie. W Polsce chyba mało osób zdecydowałoby się na spróbowanie mięsa z emu, orki (miecznika) z pomarańczami czy zupy z ogona kangura. To potrawy bardzo odmienne od naszych rodzimych. Zaskakujące smakiem i wyglądem. Poniżej klika propozycji przepisów na egzotyczne dania australijskie. Spróbować zawsze warto, bo w końcu do odważnych świat należy.
Zobacz także: Rodzima kuchnia Aborygenów
Pieczeń z emu
Składniki:
- 1 kg mięsa z emu
- 30 dag boczku
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- olej do smażenia
Marynata:
- 3 łyżeczki cukru
- 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
- 0,5 szklanki octu winnego
- łyżeczka tymianku
- łyżka sosu worcester
- 2 łyżki oleju
- drobno posiekana cebula
- pieprz
- sól
Sposób przyrządzania:
Mięso umyj, osusz, ponacinaj. W głębokiej misce dokładnie wymieszaj składniki, niezbędne do przyrządzenia marynaty. Do marynaty dodaj mięso. Namocz i odstaw na jeden dzień do lodówki. Po upływie tego czasu, w nacięciach mięsa umieść plasterki boczku. Następnie obsmaż mięso z obu stron na oleju i umieść w brytfance. Zagotuj bulion i dodaj do niego mięso. Wstaw brytfannę do piekarnika i piecz w temperaturze 160°C przez około 60 minut. Polewaj mięso sosem z brytfanki. Najlepiej smakuje z ziemniakami i dodatkiem świeżych surówek.
Polecamy: Jak wygląda nowoczesna kuchnia australijska?
Miecznik z pomarańczami
Składniki:
- 6 dzwonków miecznika
- 4 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- Sałatka z pomarańczy:
- 3 pomarańcze pokrojone w kostkę
- 3 łyżki posiekanych listków bazylii
- 4 łyżki oliwy
Sposób przyrządzania:
W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki marynaty, przypraw do smaku pieprzem i solą. Rybę umyj i włóż do marynaty, dokładnie mieszaj, tak, żeby ryba była dobrze zamoczona w marynacie. Przykryj naczynie i umieść na ok. godzinę w lodówce. W międzyczasie zacznij przygotowywać sałatkę. Pokrój pomarańcze, włóż je do miski, dodaj oliwę z oliwek, świeże liście bazylii, wymieszaj starannie te składniki i przypraw do smaku solą i pieprzem. Wyjmij rybę z marynaty (marynatę zachowaj), ułóż na ruszcie grilla lub w piekarniku. Opiekaj przez 10 minut z każdej strony, co parę minut polewaj dzwonki marynatą. Gdy ryba jest już miękka, przełóż ją na talerz i podawaj z wcześniej przygotowaną sałatką z pomarańczy.
Zobacz także: Pieczony posom - zaskakujący przysmak nowozelandzkiej kuchni
Zupa z ogona kangura
Składniki:
- 1 ogon kangura
- oliwa
- 3 duże marchewki
- 1 seler
- 2 pietruszki
- natka pietruszki
- 100g masła
- 1 czerwona cebula
- 3 liście laurowe.
- woda
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Podgrzej piekarnik do 200 stopni. Ogon kangura namocz w oliwie i piecz w piekarniku aż cały zbrązowieje. W międzyczasie umyj warzywa, a następnie pokrój. Włóż je do oddzielnego naczynia.
Roztop masło i podsmaż cebulę aż nabierze złocistego koloru. Dodaj pozostałe warzywa. Duś wszystkie powoli przez około 10 minut. Upieczony ogon ułóż na warzywach, dodaj liście laurowe, pieprz, sól, a następnie zalej wodą, tak, aby cały ogon był zamoczony w wodzie. Gotuj aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości. Przed zdjęciem z ognia dodaj świeżo posiekaną natkę pietruszki.
Polecamy: Jak się jada vegemite?
Inne australijskie specjały
Pasta vegemite – popularna zarówno w Australii jak i w nowej Zelandii. Jej skład oparty jest głównie na wyciągu z drożdży. Używana głównie do smarowania pieczywa na kanapki.
Anzac biscuits – ciasteczka z kokosa, płatków owsianych i syropu cukrowego.
Lamingtony – biszkoptowe kawałeczki oblane czekoladową polewą i obtoczone wiórkami kokosowymi.
Tort Pawłowa (Pavlova) – nazwany na cześć uczczenia występów słynnej primabaleriny Anny Pawłowej w Australii. Przepyszny tort bezowy z owocami z dodatkiem bitej śmietany. To australijski przysmak, który przypadnie do gustu każdemu łasuchowi.
Zobacz także: Prosty sposób na lamingtony.