Potrzebne składniki:
- 300 g łososia
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 2 limonek
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 30 ml oleju z awokado
- skórka z cytryny
- sól
- biały pieprz (zmielony)
Jak przygotować?
Łososia należy obrać ze skóry, następnie oczyścić z ości. Tak przygotowaną rybę pokroić w kostkę, najlepiej o szerokości 1 cm. Przełożyć do głębokiego naczynia.
Awokado przekroić na pół, pozbyć się ze środka pestki, oddzielić miąższ od skóry. Owoc również pokroić w kostkę podobnej wielkości jak łososia i wrzucić do tego samego naczynia.
Składniki zamieszać, polać olejem z awokado i sokiem z limonek. Na samym wierzchu wysypać posiekaną kolendrę, ale nie mieszać całości z przyprawą.
Zobacz także: Jak przygotować rybny chowder?
Jak zrobić chipsy?
Kumarę obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, tzw. chipsy. Usmażyć na oleju na złocisty kolor. Można posolić do smaku.
Chipsy można wykonać z kumary lub ziemniaka.
Gotowego łososia wyłożyć na talerze w towarzystwie chipsów i odrobiny wasabi. Należy pamiętać, by nie przesadzić zwłaszcza z ilością wasabi, jest bardzo ostre i pikantne.
Danie to nie należy być może do najłatwiejszych, ale na pewno też nie przyrządza się go, przynajmniej w Polsce, na co dzień. Jest natomiast doskonałe, jeżeli chcemy zrobić coś pysznego na wyjątkową okazję.
Zobacz także: Jak zrobić szaszłyki z łososia?