Jak zrobić tian z łososia i awokado z dodatkami?

Tian z łososia i awokado - pysznie smakuje i pięknie wygląda.
Proponujemy dziś przepis na wyśmienity tian z łososia. Najlepiej smakuje z chipsami z kumary i wasabi. Prawdziwy nowozelandzki rarytas!
/ 10.10.2011 16:37
Tian z łososia i awokado - pysznie smakuje i pięknie wygląda.

Potrzebne składniki:

  • 300 g łososia
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z 2 limonek
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 30 ml oleju z awokado
  • skórka z cytryny
  • sól
  • biały pieprz (zmielony)

Jak przygotować?

Łososia należy obrać ze skóry, następnie oczyścić z ości. Tak przygotowaną rybę pokroić w kostkę, najlepiej o szerokości 1 cm. Przełożyć do głębokiego naczynia.

Awokado przekroić na pół, pozbyć się ze środka pestki, oddzielić miąższ od skóry. Owoc również pokroić w kostkę podobnej wielkości jak łososia i wrzucić do tego samego naczynia.

Składniki zamieszać, polać olejem z awokado i sokiem z limonek. Na samym wierzchu wysypać posiekaną kolendrę, ale nie mieszać całości z przyprawą.

Zobacz także: Jak przygotować rybny chowder?

Jak zrobić chipsy?

Kumarę obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, tzw. chipsy. Usmażyć na oleju na złocisty kolor. Można posolić do smaku.

Chipsy można wykonać z kumary lub ziemniaka.

Gotowego łososia wyłożyć na talerze w towarzystwie chipsów i odrobiny wasabi. Należy pamiętać, by nie przesadzić zwłaszcza z ilością wasabi, jest bardzo ostre i pikantne.

Danie to nie należy być może do najłatwiejszych, ale na pewno też nie przyrządza się go, przynajmniej w Polsce, na co dzień. Jest natomiast doskonałe, jeżeli chcemy zrobić coś pysznego na wyjątkową okazję.

Zobacz także: Jak zrobić szaszłyki z łososia?

Redakcja poleca

REKLAMA