Jak zrobić letnie carpaccio?

Cukinia doskonale pasuje do pomidorów.
Kiedy na dworze upał, nie chce się jeść mięsa, jednak mięsne pomysły kulinarne mogą nas zainspirować do wakacyjnych wariacji na ich temat. Zobacz jak przygotować letnie carpaccio.
/ 12.07.2011 15:29
Cukinia doskonale pasuje do pomidorów.

Polędwicy dziękujemy

Oryginalne carpaccio to potrawa wyrafinowana i nie na każdy gust. Niektórzy porównują je do powszechnie znanego w Polsce tatara, ale carpaccio jest znacznie delikatniejsze i subtelne w smaku. W tatarze mamy do czynienia z porcją mięsa mielonego, natomiast do carpaccio używa się najprzedniejszych części polędwicy wołowej, krojonej tak cienko, że jest to możliwe właściwie tylko wtedy, gdy mięso jest lekko zmrożone. Takie schłodzone mięso z oliwą i parmezanem może być letnią przekąską, bo wbrew pozorom, wcale nie jest ciężkie. Nie każdy jednak w ogóle ma wtedy ochotę na mięso, nawet w tak delikatnej postaci. Wtedy zostają warzywa.

Zobacz także: Jak zrobić carpaccio?

Cieniutka warzywna rozkosz

Istotą carpaccio są cieniutkie plasterki polane oliwą i posypane wiórkami parmezanu. W plasterkach pojawić się mogą rozmaite warzywa. Ważne, by były smaczne na surowo i same z siebie dość twarde, aby można je było pokroić na cieniutkie talarki. Doskonale w niemal przezroczystych plasterkach smakuje nasza rodzima kalarepa czy rzepa, a wersji mini nawet małe rzodkiewki, choć ich krojenie jest nieco bardziej czasochłonne. Ciekawie zaprezentować się może marchewka i cukinia. Można oczywiście pokroić warzywa ugotowane, ale powinny być jednak półtwarde, w przeciwnym razie niemożliwy będzie efekt chrupiących plasterków. Do tego oczywiście obowiązkowo dobrej jakości oliwa, bo w takim zestawieniu jej smak na pewno będzie wyczuwalny i wyrazisty, więc nie może być to tłuszcz używany na co dzień do smażenia. I dodatki zaostrzające smak - może być parmezan (ale nie tarty, lecz krojony w nieco większe kawałki), mogą być kapary, suszone pomidory, oliwki, piórka cebuli. Dobór dodatków zależy od tego, czy wolimy smaki śródziemnomorskie czy bardziej polskie. Takie warzywne carpaccio będzie doskonałą przekąską w upalne dni, dostarczy mnóstwo witamin i smaku. 

Zobacz także: Co się kryje w cukinii?

Redakcja poleca

REKLAMA