Tarta na słono po francusku.

Jak zrobić ciasto i ciasteczka z warzyw?

Ciasto marchewkowe czy dyniowe to ciekawa propozycja podania warzyw, które nie zawsze zajmują należne im miejsce w codziennej diecie. Ciasto warzywne to również sposób na to, by zachęcić dzieci do jedzenia warzyw.
/ 05.09.2010 18:00
Tarta na słono po francusku.

Pierwsze ciasto

Ciasto zagnieć z mąki i masła – zrób kruszonkę, a następnie połącz ją z wodą. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki.

Kiedy ciasto się chłodzi – zrób farsz warzywny. Pokrojone w kostkę ziemniaki, bakłażan w plastrach, ćwiartki pieczarek, papryka pokrojona w kostkę i cukinia to składniki pierwszego ciasta.

Wysmaruj blachę masłem i wyłóż na nią warzywa. Trzeba je posolić i posypać posiekanym rozmarynem. Całość skrop kilkoma kroplami oliwy. Tak przygotowane warzywa piecz w temperaturze 180oC przez pół godziny. Następnie farsz wystudź.

Na blachę wyłóż ciasto, na którym rozsmaruj ser ricottę. Wyłóż na ciasto farsz warzywny, posyp serem i parmezanem. Ponownie zapiekaj całość przez pół godziny – jeśli brzegi ciasta staną się złociste – należy wyjąć ciasto z piekarnika.

Warzywne babeczki

Są ciekawą propozycją podania warzyw – pięknie prezentują się kolorowe kawałki warzyw zatopione w żelatynie.

Najpierw przygotuj żelatynę i małe foremki na babeczki – najlepsze będą silikonowe. Rozpuszczoną żelatynę dopraw pieprzem, octem i solą.

Polecamy: Cynamon do wypieków

Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, z których powycinaj różne kształty. Wrzuć je na 3 minuty razem z groszkiem do osolonego wrzątku. Różnokolorowa paprykę pokrój w drobną kostkę, drobno poszatkuj też kapustę pekińską. Warzywa wymieszaj razem – oprócz plasterków marchewki. Na spód foremek wlej po łyżce żelatyny – poczekaj aż zastygnie. 

Czytaj także: Ciasta na zimno

Połóż po plasterku marchewki i zalej żelatyną – poczekaj aż zastygnie. Teraz włóż porcję wymieszanych warzyw i zalej je żelatyną – wstaw do lodówki na około 2 godziny.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)