fot. Fotolia
Hummus – składniki
Przygotuj:
- ugotowaną ciecierzycę,
- oliwę z oliwek,
- czosnek,
- pastę tahini (lub po prostu ziarna sezamu, z których ją przygotujesz – przepis znajdziesz na końcu tego artykułu!),
- cytrynę,
- papryczkę chili,
- posiekaną pietruszkę,
- kmin rzymski,
- sól,
- pieprz.
Uwaga: jeśli chcesz, aby twój hummus miał łagodny smak, zrezygnuj z pieprzu i papryczki chili. Opcjonalna jest także natka pietruszki. Ilość składników zależy od upodobań smakowych, celowo więc nie podajemy ich ilości w przepisie.
Jak przygotować hummus?
- Dzień wcześniej umyj i namocz ciecierzycę w zimnej wodzie (12 godzin).
- Ugotuj ciecierzycę do miękkości (nie może być twarda ani sucha).
- Obierz i pokrój czosnek i papryczkę chili (nie za dużo, wystarczy odrobina do smaku).
- Wyciśnij sok z cytryny.
- Do blendera wrzuć: ugotowaną ciecierzycę, czosnek, chili, kmin rzymski, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.
- Jeśli pasta jest zbyt gęsta i masz problem z jej zmieleniem, dolej odrobinę przegotowanej wody.
- Przełóż hummus do miseczki. Wymieszaj z poszatkowaną natką pietruszki. Gotowe!
Hummus najlepiej smakuje z własnoręcznie zrobionymi plackami tortilla – ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut i potrzebujemy do nich tylko 4 składników (mąki, wody, soli i oleju)! Do takiej uczty możemy też usmażyć falafle. Hummus jest też wyśmienitym zamiennikiem masła!
Zobacz też: Jak przygotować domowe tortille?
Jak przygotować pastę tahini?
Przygotuj:
- 10 łyżek ziaren sezamu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- wodę.
Dodatkowo możesz też dodać olej sezamowy.
- Wsyp na suchą patelnię ziarna sezamu, podpraż. Cały czas mieszaj, by sezam się nie przypalił. Sezam jest gotowy, gdy lekko się zarumieni i intensywnie pachnie.
- Ostudź sezam i wsyp do blendera.
- Zmiksuj ziarna z oliwą i ewentualnie olejem sezamowym.
- Jeśli pasta tahini będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody.
Zobacz też: Jak się jada kebab?