Jak zrobić hummus?

Hummus to potrawa wywodząca się z Libanu, popularna szczególnie na Bliskim Wschodzie. Przygotowanie humusu jest dość łatwe i szybkie. Jak przygotować hummus? Jak zrobić jego składnik: pastę tahini?
Marta Słupska / 18.08.2014 10:54

hummus

fot. Fotolia

Hummus – składniki

Przygotuj:

  • ugotowaną ciecierzycę,
  • oliwę z oliwek,
  • czosnek,
  • pastę tahini (lub po prostu ziarna sezamu, z których ją przygotujesz – przepis znajdziesz na końcu tego artykułu!),
  • cytrynę,
  • papryczkę chili,
  • posiekaną pietruszkę,
  • kmin rzymski,
  • sól,
  • pieprz.

hummus składniki

Uwaga: jeśli chcesz, aby twój hummus miał łagodny smak, zrezygnuj z pieprzu i papryczki chili. Opcjonalna jest także natka pietruszki. Ilość składników zależy od upodobań smakowych, celowo więc nie podajemy ich ilości w przepisie.

Jak przygotować hummus?

  1. Dzień wcześniej umyj i namocz ciecierzycę w zimnej wodzie (12 godzin).
  2. Ugotuj ciecierzycę do miękkości (nie może być twarda ani sucha).
  3. Obierz i pokrój czosnek i papryczkę chili (nie za dużo, wystarczy odrobina do smaku).
  4. Wyciśnij sok z cytryny.
  5. Do blendera wrzuć: ugotowaną ciecierzycę, czosnek, chili, kmin rzymski, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.
  6. Jeśli pasta jest zbyt gęsta i masz problem z jej zmieleniem, dolej odrobinę przegotowanej wody.
  7. Przełóż hummus do miseczki. Wymieszaj z poszatkowaną natką pietruszki. Gotowe!

Hummus najlepiej smakuje z własnoręcznie zrobionymi plackami tortilla – ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut i potrzebujemy do nich tylko 4 składników (mąki, wody, soli i oleju)! Do takiej uczty możemy też usmażyć falafle. Hummus jest też wyśmienitym zamiennikiem masła!

Zobacz też: Jak przygotować domowe tortille?

Jak przygotować pastę tahini?

Przygotuj:

  • 10 łyżek ziaren sezamu,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • wodę.

Dodatkowo możesz też dodać olej sezamowy.

  1. Wsyp na suchą patelnię ziarna sezamu, podpraż. Cały czas mieszaj, by sezam się nie przypalił. Sezam jest gotowy, gdy lekko się zarumieni i intensywnie pachnie.
  2. Ostudź sezam i wsyp do blendera.
  3. Zmiksuj ziarna z oliwą i ewentualnie olejem sezamowym.
  4. Jeśli pasta tahini będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody.

Zobacz też: Jak się jada kebab?

Redakcja poleca

REKLAMA