Kuchnia tajska rozkoszuje się w sałatkach, które są lekkie i pożywne. Unika się przygotowywania ciężkich sosów, a popularnym dressingiem jest po prostu sok z limonki, połączony z aromatycznymi przyprawami i ziołami. W sałatce nie może zabraknąć owoców – papai, liczi, mango i wielu innych tropikalnych przysmaków, również wyżej wymienionego arbuza. Świeże i aromatyczne, wzbogacą każde danie - to istny raj dla miłośników owoców.
Regułą stosowaną w Tajlandii jest reguła pięciu smaków - potrawy powinny być finezyjnym i niepowtarzalnym połączeniem goryczy, słoności, kwasowości, które przeplatają się z ostrością papryczek chilli i słodyczą owoców. Bogactwo kolorów działa pobudzająco, a jednocześnie można odczuć głęboką harmonię smaków i zapachów – wszystko nie tylko wspaniale smakuje, lecz także jest wykonywane z największą precyzją i skupieniem (idea tworzenia rzeźb z owoców – carving, miał swój początek w Tajlandii)
Polecamy: Co to jest tajskie curry?
Kaczka i arbuz – wyśmienite połączenie
Wróćmy na chwilę do Polski. Ten przepis wymienicie sprawdzi się jako przystawka lub lekki lunch. Rozpocznij działania zatem od wymieszania w misce orzeźwiających składników: arbuza (ok. 400g, bez pestek, obranego i pokrojonego w kostkę), mięty, kolendry i nasion słonecznika. Doprawioną solą i pieprzem oraz natartą oliwą pierś z kurczaka smaż na patelni smaż kilka minut (najlepiej, gdybyś użyła do tego patelni grillowej).
Zobacz także: Jak ugotować najpopularniejsze tajskie danie?
Dressing należy przygotować z niewielkich ilości składników: posiekanej cebulki, startego imbiru, papryczki chilli, posiekanej trawy cytrynowej, soku z limonki, sosu rybnego i brązowego cukru - jeżeli jakiś składnik Ci odpowiada, po prostu go nie dodawaj,dressing stanie się bardziej autorski, a dzięki temu lepszy. Utłucz je w moździerzu, dodaj sos z kaczki, pozostaw na kilka minut.
W tym czasie usmaż dymkę na oliwie (wystarczą 3 minuty) i osusz ją ręcznikiem papierowym. Kaczkę pokrój w plastry (wielkość wedle uznania) i wymieszaj z sałatką. Całość posyp chrupiącą dymką i podawaj natychmiast.
Zobacz także: Jak sobie radzić z mlekiem kokosowym w tajskich potrawach?