Gulasz wieprzowy przygotowywany na bazie schabu, szynki lub łopatki ma delikatną i gęsta konsystencję. W połączeniu z grzybami, warzywami, a nawet owocami świetnie sprawdza się na obiad w chłodniejsze dni. Sprawdź nasze przepisy na gulasz wieprzowy!
Gulasz wieprzowy z warzywami: przepis
Oto składniki na gulasz wieprzowy z warzywami:
- 4 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- pół kilo schabu
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki wody
- puszka pomidorów
- 3 pomidory
- 3 marchewki
- mały seler naciowy
- średnia cebula
- suszone oregano
- liść laurowy
- garść posiekanej pietruszki
Jak zrobić gulasz wieprzowy z warzywami?
Mięso dokładnie obtaczamy w mące, soli oraz pieprzu. Rozpuszczamy masło na rozgrzanej patelni i podsmażamy mięso przez 10 minut do zbrązowienia. Wcześniej pokrojone kawałki schabu wkładamy do rondla z wodą oraz resztą składników. Całość gotujemy przez 50 minut razem z pokrojonymi na mniejsze kawałki warzywami. Doprawiamy ziołami i przyprawami. Do gulaszu dodajemy mąkę i zagęszczamy całość. Tak przygotowany gulasz wieprzowy serwujemy z puree ziemniaczanym i posiekaną pietruszką.
Gulasz wieprzowy z grzybami: przepis
Oto składniki na gulasz wieprzowy z grzybami:
- łyżka oliwy z oliwek
- średnia cebula
- 200 g pieczarek
- 300 g mięsa wieprzowego
- łyżka sproszkowanej papryki słodkiej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Jak zrobić gulasz wieprzowy z grzybami?
Podsmażamy na oleju posiekaną wcześniej cebulę. Następnie dodajemy pieczarki, pokrojoną w kostkę wieprzowinę oraz paprykę. Smażymy przez 7-8 minut do zbrązowienia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i całość zalewamy wodą. Dusimy przez 30-40 minut na wolnym ogniu do miękkości. Tak przygotowany gulasz wieprzowy idealnie smakuje z kwaśną śmietaną.
Gulasz wieprzowy z szynki: przepis
Oto składniki na gulasz wieprzowy z szynki:
- kilogram szynki wieprzowej bez kości
- 5 łyżek mąki pszennej
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 szalotki
- pół pora
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki białego wina
- 2 średnie marchewki
- szklanka wywaru warzywnego
- 2 ziemniaki
- puszka pomidorów
- łyżka octu
- liść laurowy
- bazylia, oregano
Jak zrobić gulasz wieprzowy z szynki?
Najpierw kroimy mięso z szynki na mniejsze kawałeczki i obtaczamy je w mące, soli i pieprzu. Rozgrzewamy oliwę z oliwek w dużym rondlu i obsmażamy mięso do zbrązowienia. Przekładamy na talerz. Dodajemy posiekanego pora, szalotki oraz czosnek, dolewając pod koniec wino. Pokrojone w plastry marchewki, pomidory i ziemniaki dokładamy do całości. Zalewamy wywarem, i dosypujemy zioła. Dusimy na małym ogniu przez 30-40 minut do miękkości. Tak przygotowany gulasz wieprzowy idealnie smakuje z grzanką i kwaśną śmietaną.