Gulasz korzenny z migdałami i rodzynkami fot. Adobe Stock

GULASZ WIEPRZOWY: gulasz wieprzowy z warzywami i inne

Gulasz wieprzowy to sycące danie, które doskonale sprawdzi się dla całej rodziny w chłodniejsze dni – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 30.06.2017 18:59
Gulasz korzenny z migdałami i rodzynkami fot. Adobe Stock

Gulasz wieprzowy przygotowywany na bazie schabu, szynki lub łopatki ma delikatną i gęsta konsystencję. W połączeniu z grzybami, warzywami, a nawet owocami świetnie sprawdza się na obiad w chłodniejsze dni. Sprawdź nasze przepisy na gulasz wieprzowy!

Gulasz wieprzowy z warzywami: przepis

Oto składniki na gulasz wieprzowy z warzywami:

  • 4 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • pół kilo schabu
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki wody
  • puszka pomidorów
  • 3 pomidory
  • 3 marchewki
  • mały seler naciowy
  • średnia cebula
  • suszone oregano
  • liść laurowy
  • garść posiekanej pietruszki

Jak zrobić gulasz wieprzowy z warzywami?

Mięso dokładnie obtaczamy w mące, soli oraz pieprzu. Rozpuszczamy masło na rozgrzanej patelni i podsmażamy mięso przez 10 minut do zbrązowienia. Wcześniej pokrojone kawałki schabu wkładamy do rondla z wodą oraz resztą składników. Całość gotujemy przez 50 minut razem z pokrojonymi na mniejsze kawałki warzywami. Doprawiamy ziołami i przyprawami. Do gulaszu dodajemy mąkę i zagęszczamy całość. Tak przygotowany gulasz wieprzowy serwujemy z puree ziemniaczanym i posiekaną pietruszką.

Gulasz wieprzowy z grzybami: przepis

Oto składniki na gulasz wieprzowy z grzybami:

  • łyżka oliwy z oliwek
  • średnia cebula
  • 200 g pieczarek
  • 300 g mięsa wieprzowego
  • łyżka sproszkowanej papryki słodkiej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Jak zrobić gulasz wieprzowy z grzybami?

Podsmażamy na oleju posiekaną wcześniej cebulę. Następnie dodajemy pieczarki, pokrojoną w kostkę wieprzowinę oraz paprykę. Smażymy przez 7-8 minut do zbrązowienia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i całość zalewamy wodą. Dusimy przez 30-40 minut na wolnym ogniu do miękkości. Tak przygotowany gulasz wieprzowy idealnie smakuje z kwaśną śmietaną.

Gulasz wieprzowy z szynki: przepis

Oto składniki na gulasz wieprzowy z szynki:

  • kilogram szynki wieprzowej bez kości
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 szalotki
  • pół pora
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • 2 średnie marchewki
  • szklanka wywaru warzywnego
  • 2 ziemniaki
  • puszka pomidorów
  • łyżka octu
  • liść laurowy
  • bazylia, oregano

Jak zrobić gulasz wieprzowy z szynki?

Najpierw kroimy mięso z szynki na mniejsze kawałeczki i obtaczamy je w mące, soli i pieprzu. Rozgrzewamy oliwę z oliwek w dużym rondlu i obsmażamy mięso do zbrązowienia. Przekładamy na talerz. Dodajemy posiekanego pora, szalotki oraz czosnek, dolewając pod koniec wino. Pokrojone w plastry marchewki, pomidory i ziemniaki dokładamy do całości. Zalewamy wywarem, i dosypujemy zioła. Dusimy na małym ogniu przez 30-40 minut do miękkości. Tak przygotowany gulasz wieprzowy idealnie smakuje z grzanką i kwaśną śmietaną.

Zobacz inne przepisy na obiad