Jak przyrządzić quesadillas?

Quesadilla to popularna potrwa kuchni meksykańskiej. Przyrządza się ją kukurydzianych placków tortilli, przełożonych mięsnym bądź warzywnym nadzieniem i roztopionym żółtym serem. Wielu Meksykan jada quesadillas na śniadanie. Jak samodzielnie przygotować tę pożywną meksykańską przekąskę?
/ 28.05.2013 13:51

Quesadilla

Tradycja przyrządzania quesadillas przypłynęła do Meksyku wraz z europejskimi kolonizatorami. Sposób jej przygotowywania zmieniał się na przestrzeni czasu. Tradycyjnie do quesadillas dodaje się ser typu Oaxsaca, lecz może być on zastąpiony innym rodzajem sera. W zależności od regionu  quesadillas nadziewa się ziemniakami, duszonymi warzywami, pikantną papryczką jalapeno, kiełbaskami chorizo lub grzybami. Najbardziej popularne odmiany quesadillas to Quesadilla de flor de calabaza – wersja bardzo wykwintna, podawana z dodatkiem sosu z kwiatów dyni oraz Quesadilla gringa – z nadzieniem mięsnym.

Przepis na Quesadillas z duszoną wieprzowiną

Składniki:

  • 8 placków tortilli
  • 500 g sera żółtego Emmentaler
  • 300 ml śmietany 12%
  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • Sok z jednej cytryny
  • 100 ml octu winnego
  • 100 ml naturalnego kwasu cytrynowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • Łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
  • Łyżeczka kuminu
  • Łyżeczka posiekanej kolendry
  • Świeża kolendra
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Łopatkę natrzyj papryką, kuminem, solą i pieprzem. W płaskim garnku przesmaż na oleju aż mocno się zrumieni. Pomidory, paprykę i cebulę pokrój w dowolne kawałki i wysyp na mięso. Dodaj czosnek, ocet, cytrynę i około 500ml wody. Garnek zakryj folią aluminiową i przykryj pokrywką. Pozostaw na małym ogniu na około 2 godziny. Gotową pieczeń porwij wzdłuż włókien i odcedź od nadmiernego płynu. Płyn pozostaw do ponownego odgrzewania. Ser zetrzyj na grubych okach i podziel na 4 kupki. Na blacie rozłóż 4 placki i na spód każdego połóż 70% kupki sera, wieprzowinę (około 4-5 łyżek) i pozostałą część sera. Przykryj drugim plackiem. Quesadillas smaż na suchej patelni. Ogień powinien być mały, a gdy ser się rozpuści przewróć na drugą stronę. Gotową podawaj pokrojoną w trójkąty ze śmietaną wymieszaną z cytryną.

Źródło przepisu: Materiały prasowe Cruso Public Relations.

Zobacz także: Przepis na salsę pomidorową

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)