Tradycja przyrządzania quesadillas przypłynęła do Meksyku wraz z europejskimi kolonizatorami. Sposób jej przygotowywania zmieniał się na przestrzeni czasu. Tradycyjnie do quesadillas dodaje się ser typu Oaxsaca, lecz może być on zastąpiony innym rodzajem sera. W zależności od regionu quesadillas nadziewa się ziemniakami, duszonymi warzywami, pikantną papryczką jalapeno, kiełbaskami chorizo lub grzybami. Najbardziej popularne odmiany quesadillas to Quesadilla de flor de calabaza – wersja bardzo wykwintna, podawana z dodatkiem sosu z kwiatów dyni oraz Quesadilla gringa – z nadzieniem mięsnym.
Przepis na Quesadillas z duszoną wieprzowiną
Składniki:
- 8 placków tortilli
- 500 g sera żółtego Emmentaler
- 300 ml śmietany 12%
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 3 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- Sok z jednej cytryny
- 100 ml octu winnego
- 100 ml naturalnego kwasu cytrynowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- Łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
- Łyżeczka kuminu
- Łyżeczka posiekanej kolendry
- Świeża kolendra
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Łopatkę natrzyj papryką, kuminem, solą i pieprzem. W płaskim garnku przesmaż na oleju aż mocno się zrumieni. Pomidory, paprykę i cebulę pokrój w dowolne kawałki i wysyp na mięso. Dodaj czosnek, ocet, cytrynę i około 500ml wody. Garnek zakryj folią aluminiową i przykryj pokrywką. Pozostaw na małym ogniu na około 2 godziny. Gotową pieczeń porwij wzdłuż włókien i odcedź od nadmiernego płynu. Płyn pozostaw do ponownego odgrzewania. Ser zetrzyj na grubych okach i podziel na 4 kupki. Na blacie rozłóż 4 placki i na spód każdego połóż 70% kupki sera, wieprzowinę (około 4-5 łyżek) i pozostałą część sera. Przykryj drugim plackiem. Quesadillas smaż na suchej patelni. Ogień powinien być mały, a gdy ser się rozpuści przewróć na drugą stronę. Gotową podawaj pokrojoną w trójkąty ze śmietaną wymieszaną z cytryną.
Źródło przepisu: Materiały prasowe Cruso Public Relations.
Zobacz także: Przepis na salsę pomidorową