Polsko-hiszpański rejestr poduktów żywnościowych

Polsko-hiszpański rejestr poduktów żywnościowych
Kulinarny słownik hiszpańsko-polski zabierz koniecznie na zakupy w krajach hiszpańskojęzycznych. Przyda Ci się również podczas tłumaczenia oryginalnych hiszpańskich przepisów.
/ 11.08.2010 15:03
Polsko-hiszpański rejestr poduktów żywnościowych

Owoce – la fruta

Ananas – la pina
Arbuz – la sand ìa
Banan –el plátano
Brzoskwinie – los melocotones
Cytryny – los limones
Gruszki – las peras
Jabłka – las manzanas
Kasztany jadalne – las castañas
Mandarynki – las mandarinas
Oliwki – las aceitunas
Pomarańcze – las naranjas
Truskawki – las fresas
Winogrona – las uvas

Warzywa – la verdura

Bakłażany – las berenjenas
Cebule – las cebollas
Czosnek – el ajo
Dynia – la calabaza
Fasola – las judìas
Groszek zielony – los guisantes
Kalafior – el coliflor
Kapusta – el repollo
Kukurydza – el maiz
Marchewki – las zanahorias
Ogórek – el pepino
Papryka – el pimiento
Pietruszka – el perejil
Pomidory - los tomates
Por – el puerro
Sałata – la lechuga
Seler – el apio
Szparagi – los espárragos
Szpinak – las espinacas
Ziemniaki – las patatas

Polecamy: Jak jeść mule?

Słodycze i pieczywo – los dulces, la bollerìa

Ciastko – el bollo
Cukierki – los caramelos
Czekolada – el chocolate
Chleb – el pan
Kanapka – el bocadillo
Lody – los helados
Tost – la tostada

Produkty mleczne – productos lácteos

Bita śmietana – la nata batida
Jajka – los huevos
Jogurt – el yogur
Masło – la mantequilla
Mleko – la leche
Ser – el queso
Śmietana – la nata
Twaróg – el requesón

Polecamy: Jak przyrządzić królika z musztardą?

Mięsa i wędliny – la carne, los embutidos

Branina – el carnero
Jagnięcina – el cordero
Królik – el conejo
Kurczak – el pollo
Parówka – la salchicha
Salami – el salchichòn
Ślimaki – los caracoles
Szynka – el jamòn
Szynka surowa – el jamon serrano
Wieprzowina – la carne de cerdo
Wołowina – la carne de vaca
Żeberka – las costillas

Ryby i owoce morza – el pescado y el marisco

Dorada – la dorada
Kałamarnice – los calamares
Krewetki – las gambas
Makrela – la caballa
Małże – los mejilones
Ostrygi – las ostras
Sola – el leguado
Śledź – el arenque
Tuńczyk – el atùn
Węgorz – la anguila

Zobacz także: Jak przyrządzić katalońskie słodkie przysmaki?

Różne przydatne słowa dotyczące jedzenia - variedades

Cukier – el azùcar
Makaron – los macarrones
Konserwy – las conservas
Majonez – la mayonesa
Mąka – la harina
Margaryna – margarina
Miód – la miel
Musztarda – la mostaza
Ocet – el vinagre
Oliwa – el aceite
Ryż – el arroz
Sól – la sal

Napoje - bebidas

Herbata – el té
Herbata ziołowa – la infusión
Kawa – el café
Lemoniada – la limonda
Piwo – la cerveza
Piwo bezalkoholowe – la cerveza sin alcohol
Sok pomarańczowy – el zumo de naranja
Szampan – el chámpan
Wino musujące – el cava
Wino – el vino
Wino białe – vino blanco
Wino czerwone – vino tinto
Wino różowe – vino rosado
Woda mineralna – el agua mineral

Redakcja poleca

REKLAMA