Tyramina znajduje się m. in. w sosie sojowym

Sos sojowy

Jest podstawową przyprawą większości potraw. Występuje w postaci jasnej i ciemnej.
/ 14.07.2009 12:38
Tyramina znajduje się m. in. w sosie sojowym

Sos sojowy dzisiaj jest znany prawie wszędzie na świecie.  Mimo, w Chinach używa się go od ponad 2000 tys. lat to do Europy sprowadzili go dopiero w XVII w. Holendrzy. Uzyskuje się go w procesie fermentacji ziaren soi ( są one najpierw mielone ) z ryżem lub pszenicą oraz solą. Tradycyjnie fermentacja trwa bardzo długo od 6 miesięcy do nawet 2 lat.

Obecnie skrócono ten proces do kilku dni, co wpłynęło negatywnie na jakość sosu. W sposób tradycyjny powstaje w dzisiejszych czasach niewielki procent sosów sojowych.

Chiński sos sojowy jest gęsty i słony. Stosuje się go jak sól w niewielkich ilościach. Dodawany do większości dań mięsnych, ryb, zup oraz marynat.

Wyróżnia się jego dwie odmiany :

Jasny sos sojowy – jest mniej słony niż ciemny sos sojowy. Stosowany głównie do warzyw i ryb w celu złagodzenia ich smaku. Można go także używać jako przyprawy do sosów, rosołów i smażonych mięs.

Ciemny sos sojowy - ma intensywny zapach i słony smak, jest gęściejszy od jasnego sosu sojowego. Dodaje się go do mięs a także stosuje jako dodatek do potraw, często w celu nadania im koloru.

Powstają również sosy sojowe z dodatkiem innych składników np. chili. Sos z soi i chlli powstaje z fermentowanych nasion soi, papryczek chili oraz soli.

Sos sojowy można przechowywać w lodówce albo w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.