Obecnie stanowi pyszny i pożywny dodatek do posiłków na terenie całej Kenii. Ma wiele odmian, najczęściej dodaje się kukurydzę, jednak to groch i ziemniaki stanowią jej podstawę. Poniżej przedstawiamy przepis na wyśmienity i jednocześnie prosty, kenijski obiad.
Zobacz także: Malva Pudding - pyszny budyń z RPA
Składniki na irio (dla 4-6 osób)
- 2 szklanki czerwonej fasoli
- 1,5 kg obranych i pokrojonych na kawałki ziemniaków
- 2 szklanki świeżej lub mrożonej kukurydzy
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Umieszczamy ziemniaki w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez około 10-15 minut. Odkładamy na bok.
- W dużym rondlu mieszamy kukurydzę z fasolą i gotujemy na małym lub średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Dodajemy ziemniaki, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Całą mieszankę tłuczemy za pomocą widelca lub warzechy.
Wariacje:
Możesz dodać również zielony groszek. W Kenii często dodaje się do irio suszony, zielony groszek, który wcześniej musi być moczony w wodzie i osobno gotowany. Jeśli lubimy, możemy dodać do ostatecznego puree trochę masła.
Co więcej, irio wyśmienicie smakuje w połączeniu z grillowanym stekiem zwanym nyama choma.
Zobacz także: Braai - grillowanie w RPA
Składniki na nyama choma (dla 4-6 osób)
- 3kg wołowych żeberek
- sól i pieprz
Wykonanie:
- Smarujemy mięso solą i pieprzem.
- Grillujemy na ruszcie lub gazowanym grillu na średnim ogniu przez godzinę. W przypadku braku takiego grilla możemy upiec je w piecu w temp. 160 stopni przez1,5-2 godz.
Mięso powinno być suche i nadawać się do żucia.
Zobacz także: Czym jest pilau?