Irio - puree z Kenii

Irio można nazwać kenijskie puree z grochu, ziemniaków i kukurydzy. Potrawa ta pochodzi od ludu Kikuju.
Irio - puree z Kenii

Obecnie stanowi pyszny i pożywny dodatek do posiłków na terenie całej Kenii. Ma wiele odmian, najczęściej dodaje się kukurydzę, jednak to groch i ziemniaki stanowią jej podstawę. Poniżej przedstawiamy przepis na wyśmienity i jednocześnie prosty, kenijski obiad.

Zobacz także: Malva Pudding - pyszny budyń z RPA

Składniki na irio (dla 4-6 osób)

  • 2 szklanki czerwonej fasoli
  • 1,5 kg obranych i pokrojonych na kawałki ziemniaków 
  • 2 szklanki świeżej lub mrożonej kukurydzy
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Umieszczamy ziemniaki w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez około 10-15 minut. Odkładamy na bok.
  2. W dużym rondlu mieszamy kukurydzę z fasolą i gotujemy na małym lub średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  3. Dodajemy ziemniaki, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Całą mieszankę tłuczemy za pomocą widelca lub warzechy.

Wariacje:

Możesz dodać również zielony groszek. W Kenii często dodaje się do irio suszony, zielony groszek, który wcześniej musi być moczony w wodzie i osobno gotowany. Jeśli lubimy, możemy dodać do ostatecznego puree trochę masła.

Co więcej, irio wyśmienicie smakuje w połączeniu z grillowanym stekiem zwanym nyama choma.

Zobacz także: Braai - grillowanie w RPA

Składniki na nyama choma (dla 4-6 osób)

  • 3kg wołowych żeberek
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  1. Smarujemy mięso solą i pieprzem.
  2. Grillujemy na ruszcie lub gazowanym grillu na średnim ogniu przez godzinę. W przypadku braku takiego grilla możemy upiec je w piecu w temp. 160 stopni przez1,5-2 godz.

Mięso powinno być suche i nadawać się do żucia.

Zobacz także: Czym jest pilau?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)