Południowoafrykańskie ciastka koeksister

Południowoafrykańskie ciastka koeksister
Koeksister to ciasteczka pochodzące z Republiki Południowej Afryki. Są bardzo słodkie i doskonale nadają się do herbaty czy kawy. Poniżej przedstawiamy prosty, oryginalny przepis na smaczne koeksister.
/ 01.03.2012 19:01
Południowoafrykańskie ciastka koeksister

Południowoafrykańskie smakołyki

Koeksister to bardzo oryginalne ciastka, które najpierw smaży się w głębokim tłuszczu, a następnie zanurza we wcześniej przygotowanym syropie z dodatkiem imbiru lub cynamonu, co nadaje ciastkom unikatowy smak. Nazwa wywodzi się prawdopodobnie od holenderskiego słowa "koek", które oznacza po prostu ciastko. Drugi człon nazwy odnosi się do pojęcia "sissen", które jest imitacją dźwięku, jaki wydają ciastka podczas smażenia lub kiedy zanurza się je w zimnym syropie. Najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać przy przygotowywaniu koeksister jest wkładanie jeszcze gorących ciastek do zimnego syropu.

Zobacz także: Basbusa - arabskie ciastka

Przepis na koeksister

Składniki na syrop:

  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • szczypta soli
  • sok z połowy cytryny

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła pokrojonego w kostkę
  • 130 ml mleka lub wody
  • jajko (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Zobacz także: Marokańskie naleśniki

Sposób przygotowania:

24 godziny prze smażeniem ciastek przygotowujemy syrop: wszystkie składniki łączymy ze sobą w małym garnuszku i podgrzewamy aż cukier się rozpuści, gotujemy kilka minut. Pozostawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki. Następnego dnia zaczynamy od przesiania mąki, proszku do pieczenia i soli. Łączymy suche składniki z kawałkami masła i ucieramy. Następnie dodajemy mleko lub wodę i jajko i dokładnie wyrabiamy ciasto, do momentu kiedy pojawią się na powierzchni małe bąbelki. Owijamy ciasto w folię i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Po wyjęciu, rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm. Następnie splatamy ze sobą dwa lub trzy paski, tak aby powstał warkocz. Dzielimy go na 8-centymetrowe kawałki. W garnku rozgrzewamy olej. Idealną temperaturą do smażenia koeksister jest 190 stopni C. Smażymy ciastka do uzyskania złotego koloru, wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Następnie zanurzamy w zimnym syropie.

Ważne jest, aby syrop pozostał zimny przez cały czas. W tym celu można włożyć miskę z syropem do innej miski wypełnionej kostkami z lodem.

Zobacz także: Muffinki kawowo-cynamonowe z daktylem

Redakcja poleca

REKLAMA