KASZI – czyli SUSHI po polsku

Kaszi czyli sushi po polsku z sosem chrzanowym.
Polska kuchnia to nie tylko tradycja, ale też współczesność. Kaszi to nasza rodzima, bardzo udana odpowiedź na wzrastającą popularność japońskiego sushi. Czy zdobędzie podobną popularność?
/ 12.08.2009 14:53
Kaszi czyli sushi po polsku z sosem chrzanowym.

Pomysł

Pomysł na Kaszi  powstał w głowie pana Andrzeja Zamojskiego, który nazwę opatentował. Pomyślałem aby w polskim sushi ryż zastąpić naszymi kaszami, ryby wędlinami, a owoce morza warzywami i owocami zdrowe i bliższe naszemu podniebieniu, a co najważniejsze tańsze i z tygodniowym terminem do spożycia. Ponieważ podstawowym produktem jest kasza, to nazwa Kaszi nasunęła się sama. – opowiada pomysłodawca.

Zobacz także: Jak przygotować staropolskie naleśniki nakładane?

Wersja vege

W ślad za Kaszi z wędlinami, z szynką, z polędwicą, z boczkiem, z pasztetem powstały wegetariańskie odmiany Kaszi : ze śliwką, z rzepą, z zielonym ogórkiem, z gruszką, z papryką, z serkami, owinięte w liście nori – algi morskie pełne witamin i mikroelementów.

Sukcesy

Nasze kaszi spodobało się na targach Food 2009 nawet Japończykom. Jego oryginalność i walory smakowe potwierdzili znani polscy kucharze i koneserzy sztuki kulinarnej, a samo danie zostało włączone do menu wykwintnych przyjęć polskich celebrytów.

Podczas Dni Obroków w Katowicach „Smakowitości 09” kaszi otrzymało główną nagrodę w kategorii „Innowacyjny Produkt”.

Zamiast pierogów

Kaszi na gorąco powstało z myślą o ludziach którzy kochają jeść tradycyjne polskie pierogi, ale liczą kalorie. Zamiast zwykłego ciasta do ich wyrobu został użyty papier ryżowy i tak powstało Kaszi wegetariańskie z serem tofu i śliwką suszoną, z kapustą i grzybami, z papryką, oraz mięsne: z mięsem i kapustą, z mięsem i papryką, z boczkiem wędzonym i śliwką suszoną – smaki pierogowe a znacznie mniej kalorii.

Zdrowa żywność

Kaszi zaczyna być traktowane jako tzw. zdrowa żywność. Nic dziwnego, jest niskokaloryczne – zawiera około 120-130 kalorii w 100 gramach i bez przesady można je nazwać spichlerzem witamin. Kasza zawiera niezbędny w procesie trawienia błonnik oraz witaminy B1 i PP, a liście nori, którymi produkt jest owinięty mikroelementy i minerały wody morskiej, takie jak: wapń, potas, magnez, sód, fosfor, jod, żelazo, cynk, mangan.

Zobacz także: Jak przygotować staropolski grzybek?

Zbożny cel

Warto wspomnieć, że produkcją i dystrybucją Kaszi zajmuje się Fundacja Ochrony Zdrowia Karoliny Zamojskiej, która daje zatrudnienie osobom niepełnosprawnym, a jej dochody są przeznaczane na pomoc niepełnosprawnym osieroconym dzieciom.

Gdzie kupić?

Kaszi to nowy produkt i jego dostępność jest ograniczona, występuje w wielu sklepach ze zdrową żywnością głównie w Warszawie i w woj. śląskim oraz w niektórych sieciowych delikatesach. Jest dostarczane do biurowców jako zdrowy lunch i na wyższe uczelnie. Znajduje się w ofercie kilku firm cateringowych. Można je zamówić na telefon. Więcej informacji znajduje się na stronie: www.kaszi.eu.

Redakcja poleca

REKLAMA