Czy i dlaczego sushi jest drogie?

Dlaczego sushi jest drogie? fot. fot. Fotolia
Są potrawy, które dzięki swojej wyjątkowości, zyskały status kultowych. Jednym z nich jest z pewnością sushi, i to nie tylko ze względu na swój oryginalny smak, ale również wysoką cenę. Dziś supermarkety i sushi bary oferują coraz tańsze przysmaki, które nie zawsze są najlepszej jakości. Jak zatem wybrać odpowiednie sushi? Gdzie go szukać? I co najważniejsze – czy jakość zawsze musi drogo kosztować?
/ 02.08.2012 13:18
Dlaczego sushi jest drogie? fot. fot. Fotolia

Sushi powstało w Japonii i od samego początku było postrzegane jako sztuka, a nie zwyczajne potrawy. Sushi masterzy byli artystami, którzy musieli długo rozwijać swoje umiejętności, aby w końcu dostąpić zaszczytu przygotowania potrawy. Okres ten trwał aż 5 lat. Mistrz po tak długim okresie praktykowania znał nie tylko sposoby tworzenia sushi, ale również umiejętnie nadzorował proces powstawania dania – od higieny miejsca i narzędzi, po wiedzę na temat świeżości ryby, konsystencji wasabi czy mieszanki smaków.

Zobacz także: Ceremonia jedzenia sushi - jak to wygląda w Japonii?

Od czasu, gdy sushi stało się popularne, wielu niewprawionych kucharzy zaniżyło poziom potrawy. Dlatego właśnie dziś tak bardzo doceniamy profesjonalistów w tym fachu. Dobre, świeże, odpowiednio przygotowane sushi musi zatem kosztować. Co więcej, należy mieć na uwadze jakość produktów, z których powstaje japoński przysmak. Wszystkie składniki muszą być jak najświeższe, nie są bowiem poddawane obróbce termicznej. Gdyby ryba czy owoce morza były nieświeże, klienci zostaliby narażeni na problemy zdrowotne, a zła fama odbiłaby się na sukcesie restauracji. Menadżerowie najlepszych sushi barów kładą zatem nacisk na zapewnienie produktów o możliwie najlepszej jakości. A to niestety kosztuje.

Tym, którzy myślą, że domowe sushi będzie o wiele tańsze od tego z restauracji, radzimy przemyśleć co musimy zrobić, aby sushi pojawiło się na naszym talerzu. Najlepsza ryba, świeże owoce morza, trudno dostępne wasabi, nori i marynowany imbir, do tego niełatwe do samodzielnego zrobienia tamago – wszystko to nie tylko wymaga poświęcenia czasu, ale przede wszystkim pieniędzy. Wielu z nas po dłuższej walce z niezawijającą się rolką poddało się i wybrało gotowe przysmaki.

Nie warto zatem kierować się ceną. Sushi, które kupicie w supermarkecie, zawiera jedynie namiastkę ryby. A w przypadku tej potrawy chodzi o coś więcej. Słynne restauracje nie tylko szczycą się najlepszej jakości sushi, ale również sezonowymi dodatkami, dostępnymi jedynie przez kilka tygodni w roku. To także decyduje o cenie dania pochodzącego z Japonii.

Polecamy również: Skąd zdobyć składniki kuchni japońskiej?

Redakcja poleca

REKLAMA