POLECAMY

Jakie ryby wykorzystujemy do przygotowania sushi?

Sushi cieszy się coraz większą popularnością. Nie musimy koniecznie wychodzić do knajpki by skosztować tego przysmaku. Możemy je zrobić sami w domu. Dowiedz się jakie ryby można wykorzystać do przygotowania sushi.
Jakie ryby wykorzystujemy do przygotowania sushi?

Na początek makrela. W Polsce spożywana jest głównie wędzona - ma charakterystyczny smak i zapach. Sushi Masterzy moczą mięso makreli w occie lub soku z cytryny dla jego zminimalizowania Najbardziej popularną rybą używaną do przyrządzenia sushi jest łosoś (sake). Nie wszyscy jednak wiedzą, że na sushi nadaje się jedynie łosoś oceaniczny. W sushi barach serwowany jest lekko wędzony, grillowany lub solony.

Tuńczyk, czyli maguro to druga po łososiu najpopularniejsza ryba do sushi. Surowa ma krwistoczerwony kolor i mięsną konsystencję.

Węgorz (unagi) w sushi nigdy nie jest podawany surowy. Natomiast obróbka węgorza tak, by można było go wykorzystać do sushi jest niezwykle trudne. Wyfiletowany węgorz trafia nad otwarty płomień dzięki czemu wytapia się z niego nadmiar tłuszczu spod skóry. Parowanie węgorza sprawia, że mięso staje się puszyste. Ostatnim etapem jest grillowanie i polewanie specjalnym sosem unagi no tare.

Saba znana jest bardziej z ostrego zapachu. Kawałki sushi z makrelą warto spożywać na końcu by jej mocny smak nie zdominował innych.

Zobacz także: Ryż - podstawowy składnik sushi

Ośmiornica (tako) jest gotowana na małym ogniu przez długi czas. Surowa ośmiornica w postaci Sashimi nie ma wyrazistego smaku, a mięso bywa twarde i żujące.

Krewetki (ebi) podaje się gotowane w osolonej wodzie lub smażone w tempurze.

Krab w rzeczywistości nie jest krabem, a jedynie paluszkami krabowymi - mięso z białej ryby zakropione sokiem z kraba.

Zobacz także:  Jaką rybę wybrać do sushi?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)