POLECAMY

Nori – ważny składnik sushi

Czym tak naprawdę jest nor? Dowiedz się skąd się bierze zielona otoczka sushi.
Nori – ważny składnik sushi

Nori zwane też czerwoną algą, czyli 海苔 to japońska nazwa określająca różne gatunki jadalnych wodorostów morskich. Nori dzieli się na trzy podstawowe typy: yaki nori - prażone na sucho, ajitsuke nori - suszone i przyprawiane, i tsukudani nori - mokre i przyprawiane. Najpopularniejsze jest prawdopodobnie nori prażone na sucho - materiał do owijania sushi, ale także składnik wielu dań gorących

Zobacz także: Jak sushi jeść wypada?

Glony są jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie, zawierają mikroelementy i minerały wody morskiej, takie jak wapń, potas, magnez, sód, fosfor, jod, żelazo, cynk, mangan, miedź. Mają też niesamowitą zdolność gromadzenia ich we własnym wnętrzu w najbardziej przyswajalnej formie, zasymilowanej już przez organizm roślinny. Zawierają także witaminy A, B1, B2, B6, B9, C. 5 gramów glonów zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na ww. witaminy i minerały.

Produkt spożywczy robi się poprzez zebranie wodorostów hodowanych w specjalnych "morskich farmach", oczyszczenie a następnie szatkowanie i suszenie ich w procesie przypominającym produkcję papieru, czego efektem finalnym są arkusze sprasowanych glonów wykorzystywanych m.in. do przyrządzania sushi.

Polecamy: Czy rozpoznajesz rodzaje sushi?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
A jak obchodzić sie z nori? Świeże się sparza, czy tylko wysusza?