Czy cola pasuje do sushi? Wszystko oczywiście zależy od naszych preferencji. Jeżeli ktoś lubi napój gazowany czy wodę mineralną, nie można mu tego odmówić. Jednak spożywanie sushi to pewien rytuał. A jak to bywa z tradycyjnymi potrawami, warto spróbować tego, co, choć nieznane, wcale nie musi oznaczać nudy i braku smaku.
Polecamy: Sztuka podawania sushi
Dla wielu z nas japońska kultura to sushi i sake. Ten napój alkoholowy ze sfermentowanego ryżu jednoznacznie kojarzony jest jako idealny trunek przy delektowaniu się sushi. Oczywiście, jest
w tym wiele racji. Sake, wytwarzane w procesie przypominającym warzenie piwa, swym smakiem i pochodzeniem idealnie pasuje do ryżowego przysmaku. Co jednak mają zrobić osoby, które nie tolerują alkoholu, szanują przyzwyczajenia Japończyków (nie piją sake gdy spożywają sushi), a także ci, którym sake po prostu nie smakuje?
Tu wypada wspomnieć o jakże smacznych alternatywach. Dla większości smakoszy nie ma dobrego sushi bez dobrej herbaty. Zielona herbata, ze swoim delikatnym, lekko ziemistym posmakiem, to idealny napój do sushi. Jednak w ostatnich latach nawet w Japonii równie popularne stało się piwo. Niezwykłe połączenie pieniącej się gorzkiej cieczy z ostrością wasabi spowoduje, że nigdy już nie będziemy chcieli spróbować innego napoju.
Dziś jednak wszystko się zmienia. W wielu restauracjach sushi możemy zaobserwować rodzimych Japończyków, którzy nie przejmują się tradycją i raczą się zwykłym piwem czy napojem gazowanym. Nie jest to zatem obraza kultury. Wszystko zależy od naszych własnych upodobań. Szczerze przyznaję, że sam najchętniej decyduję się na zielonę herbatę. Delikatna, świeżo parzona, wspaniale łączy się swoim aromatem ze smakami gwarantowanymi przez sushi. A Ty, Drogi Czytelniku, co pijesz do sushi?
Zobacz także: Rozpoznajemy krewetki