Cytrynowa babka biszkoptowa
Składniki
Ciasto:
- 250 g maki pszennej
- 250 g cukru
- 200 g masła
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki soku z cytryny
Lukier cytrynowy:
- 2 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek soku z cytryny
Zobacz także: Baby wielkanocne
Przygotowanie
Ciasto:
Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem. Następnie dodawaj kolejno 1 jajko i 3 żółtka cały czas mieszając. Do powstałej masy dolej wyciśnięty sok z cytryny. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj ją do miski. Ubij białka na sztywno i dodaj je do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 °C.
Lukier:
W garnuszku zagotuj wodę. Postaw na nim miskę z wsypanym doń cukrem pudrem. Dolej wyciśnięty sok z cytryny. Mieszaj uważnie do momentu rozpuszczenia cukru. W razie konieczności dodaj jeszcze odrobinę soku. Powstałym lukrem posmaruj upieczone ciasto i ozdób je plasterkami cytryny lub przełóż lukier do rękawa cukierniczego i utwórz fantazyjne, wielkanocne wzory.
Zobacz także: Święta wielkanocne krok po kroku