Cytrynowa wielkanocna babka biszkoptowa - przepis

Orzeźwiająca babka cytrynowa będzie idealnym zwieńczeniem wielkanocnego menu. Przedstawiamy przepis na cytrynową babkę biszkoptową.
/ 11.03.2013 13:16

Babka cytrynowa

Cytrynowa babka biszkoptowa

Składniki

Ciasto:

  • 250 g maki pszennej
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki soku z cytryny

Lukier cytrynowy:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek soku z cytryny

Zobacz także: Baby wielkanocne

Przygotowanie

Ciasto:

Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem. Następnie dodawaj kolejno  1 jajko i 3 żółtka cały czas mieszając. Do powstałej masy dolej wyciśnięty sok z cytryny. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawaj ją do miski. Ubij białka na sztywno i dodaj je do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 180 °C.

Lukier:

W  garnuszku zagotuj wodę. Postaw na nim miskę z wsypanym doń cukrem pudrem. Dolej wyciśnięty sok z cytryny. Mieszaj uważnie do momentu rozpuszczenia cukru. W razie konieczności dodaj jeszcze odrobinę soku. Powstałym lukrem posmaruj upieczone ciasto i ozdób je plasterkami cytryny lub przełóż lukier do rękawa cukierniczego i utwórz fantazyjne, wielkanocne wzory.

Zobacz także: Święta wielkanocne krok po kroku

Redakcja poleca

REKLAMA