Składniki:
- 3 zielone jabłka
- 2 łyżki masła
- 2 posiekane marchewki
- 1 duża posiekana biała cebula
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 3 łyżki curry
- 2 łyżki mąki (najlepiej razowej)
- 2 litry bulionu drobiowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
Sposób przygotowania:
Obrać jabłka, usunąć pestki a miąższ pokroić na kawałki. Rozgrzać masło w rondlu o grubym dnie. Gdy się spieni, wrzuć jabłka, marchewkę, cebulę, rodzynki i czosnek. Dusić mieszając przez 10-12 minut. Oprószyć curry i dalej dusić minutę. Wsypać mąkę, wymieszać i gotować kolejne 2 minuty. Wlać bulion i dodać koncentrat. Dusić pod przykryciem 1 godz. 20 minut. Pod koniec dodać śmietanę, wymieszać i przyprawić solą. Gotować jeszcze 10 minut, tym razem bez pokrywki. Zupę ostudzić i zmiksować na gładki krem. Przecedzić i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Zobacz także: Zupy owocowe
W Senegalu podaje się ta zupę udekorowaną chutney z mango.
Najprostszy przepis na chutney to:
Składniki:
- 1 mango (ok. 200 g)
- 1 łyżeczka soli
- 100 g cukru
- 100 ml octu winnego
- łyżeczka tartego świeżego imbiru
- łyżeczka zmiażdżonego czosnku
- szczypta chilli w proszku
- kilka kawałków kory cynamonu
- 1 łyżka rodzynek
- 5 suszonych daktyli bez pestek
Przygotowanie:
Mango obrać ze skórki, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, wsypać sól i zalać wodą. Odstawić na noc do lodówki. Następnie dokładnie odsączyć. W dużym rondlu zagotować ocet z cukrem cały czas mieszając. Dodać mango, a następnie imbir, czosnek, sproszkowaną chilli, kawałki kory cynamonu, rodzynki i daktyle. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez godzinę. Następnie odstawić do ostygnięcia. Podawać po schłodzeniu, najlepiej jako dekoracja zupy z zielonych jabłek.
Zobacz także: Chutney z papai