Reklama

Składniki:

Reklama
  • 3 zielone jabłka
  • 2 łyżki masła
  • 2 posiekane marchewki
  • 1 duża posiekana biała cebula
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 3 łyżki curry
  • 2 łyżki mąki (najlepiej razowej)
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany

Sposób przygotowania:
Obrać jabłka, usunąć pestki a miąższ pokroić na kawałki. Rozgrzać masło w rondlu o grubym dnie. Gdy się spieni, wrzuć jabłka, marchewkę, cebulę, rodzynki i czosnek. Dusić mieszając przez 10-12 minut. Oprószyć curry i dalej dusić minutę. Wsypać mąkę, wymieszać i gotować kolejne 2 minuty. Wlać bulion i dodać koncentrat. Dusić pod przykryciem 1 godz. 20 minut. Pod koniec dodać śmietanę, wymieszać i przyprawić solą. Gotować jeszcze 10 minut, tym razem bez pokrywki. Zupę ostudzić i zmiksować na gładki krem. Przecedzić i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Zobacz także: Zupy owocowe
W Senegalu podaje się ta zupę udekorowaną chutney z mango.
Najprostszy przepis na chutney to:
Składniki:

  • 1 mango (ok. 200 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g cukru
  • 100 ml octu winnego
  • łyżeczka tartego świeżego imbiru
  • łyżeczka zmiażdżonego czosnku
  • szczypta chilli w proszku
  • kilka kawałków kory cynamonu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 5 suszonych daktyli bez pestek
Reklama

Przygotowanie:
Mango obrać ze skórki, usunąć pestkę, miąższ pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, wsypać sól i zalać wodą. Odstawić na noc do lodówki. Następnie dokładnie odsączyć. W dużym rondlu zagotować ocet z cukrem cały czas mieszając. Dodać mango, a następnie imbir, czosnek, sproszkowaną chilli, kawałki kory cynamonu, rodzynki i daktyle. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez godzinę. Następnie odstawić do ostygnięcia. Podawać po schłodzeniu, najlepiej jako dekoracja zupy z zielonych jabłek.
Zobacz także: Chutney z papai

Reklama
Reklama
Reklama