Jak powstaje chiński makaron

Laksę robi się z szalotek, chilli, kolendry, kurkumy, galangal, trawy cytrynowej, orzeszków makadamia,chilli,krewetek, pasty krewetkowej, bazylii oraz ząbków czosnku.
Wiemy, w jaki sposób nasze babki robiły makaron. Dość łatwo jest nam sobie wyobrazić, jak robiły go włoskie babki. Ale jak przygotowywały ten produkt babki chińskie?
/ 21.09.2010 20:46
Laksę robi się z szalotek, chilli, kolendry, kurkumy, galangal, trawy cytrynowej, orzeszków makadamia,chilli,krewetek, pasty krewetkowej, bazylii oraz ząbków czosnku.

Tradycyjnie makarony chińskie robi się bez użycia jaj (choć są też wyjątki). Ciasto na makaron powinno być elastyczne i bardzo plastyczne. Rozwałkowuje się je w długie, bardzo cienkie prostokąty, a następnie specjalnym nożem o szerokim ostrzu (ostrzonym tylko z jednej strony) kroi w bardzo cienkie, milimetrowe paseczki. Aby makaron się nie lepił, używa się sporo mąki, którą następnie dokładnie obsypuje się z ciasta przed włożeniem makaronu do wody. 

Zobacz także: Co to jest makaron sobe?

Jest też sposób, który polega na rozciąganiu ciasta. W pierwszej kolejności robi się cienki wałek ciasta (trochę jak na nasze kopytka), który następnie rozciąga się na długość rąk, składa na pół, ale tak, aby ciasto się nie zlepiło i znów rozciąga, potem dwa paski składa się w pół i tak powstałe cztery paski znów rozciąga. I tak aż do uzyskania bardzo cieniutkiego makaronu (około 16 pasków). Taki makaron wrzuca się do wrzątku i gotuje 30 sekund.

Polecamy: Co to jest makaron somen?

Redakcja poleca

REKLAMA