Ciasta, desery i przetwory z borówką amerykańską

WeDwoje poleca kilka ciekawych przepisów z borówką amerykańską w roli głównej. Zobaczcie przepisy na pyszne naleśniki z borówkami, muffinki z borówkami, sok z borówki amerykańskiej, sos borówkowy do mięs i sok z borówki amerykańskiej.

Owoce borówki są więc nie tylko bardzo smaczne, ale i bardzo zdrowe, dlatego jeśli tylko jest to możliwe sięgajmy po świeże borówki, a także przygotowane z nich przetwory.

Ciasta, desery i przetwory z borówką amerykańską Ciasta, desery i przetwory z borówką amerykańską Ciasta, desery i przetwory z borówką amerykańską

Borówka rośnie na krzewach, które osiągają wysokość około dwóch metrów. Jest soczysta, wonna i bardzo słodka. Jest niskokaloryczna i zawiera bardzo dużo cennych składników odżywczych.

Czy wiesz, że... świeże owoce borówki można przechowywać w lodówce nawet przez 10 dni.

Najzdrowsze są borówki amerykańskie jedzone na surowo. Korzystajmy więc z sezonu i jedzmy je jak najczęściej. Zalecana dawka to co najmniej pół szklanki świeżych owoców każdego dnia. Borówki także dobrze smakują jako dodatek do lodów, deserów z bitą śmietaną, muesli, jogurtu. Gdy nie mamy jednak okazji zjedzenia ich na surowo, jedzmy je przetworzone. Bardzo często przyrządza się z nich różne przetwory np. galaretki, soki, dżemy, czy sosy do mięs.

WeDwoje poleca kilka ciekawych przepisów z borówką amerykańską w roli głównej.

Więcej na temat borówki amerykaśńkiej i jej właściwościach zdrowotnych przeczytasz w artykule: Borówka amerykańska - źródło cennych składników odżywczych

 

Naleśniki z borówkami

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 300 g borówek amerykańskich
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • olej

Naleśniki z farszem z borówek

Sposób przygotowania:

Mąkę, jajko, wodę i mleko, cukier i szczyptę soli razem zmiksować. Ciasto powinno być gęstości śmietany. Smażyć na niewielkiej ilości oleju.

Borówki z cukrem pudrem zmiksować. Smarować każdy naleśnik i zwijać w rulon. Każdego naleśnika można polać bitą śmietaną i posypać borówkami.

 

Muffinki z borówkami

Składniki:

  • szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła
  • 2 duże jajka
  • szklanka mleka
  • 1 1/2 szklanki borówek amerykańśkich

Muffinki z borówkami

Sposób przygotowania:

Masło roztopić, ostudzić. Mąkę przesiać z proszkiem. Wszystkie składniki suche połączyć z mokrymi, dodać borówki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylewać do foremek na muffinki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

 

Sok z borówki amerykańskiej

Składniki:

  • 2,5 kg borówek
  • 500 g cukru

Sok borówkowy

Sposob przygotowania:

Borówki przebrać, umyć i osaczyć, a następnie zmiksować porcjami. Powstałą miazgą napełnić 3 i słoik. Do borówek dodać cukier, dobrze wymieszać i odstawić pod przykry­ciem na 24 godziny. Zawartość sło­ika należy od czasu do czasu wy­mieszać.

Po 24 godzinach borówki przecedzić na sicie. Następnie za pomocą wygotowanego płóciennego wo­reczka rękami wycisnąć z sok. Uzys­kany sok wymieszać. Sok wlać do wyparzonych słoików. Słoje zamknąć i przechowywać w lodówce.

 

Sos borówkowy do mięs

Składniki:

  • 1/2 szkl. borówek smażonych,
  • 2 łyżki utartego chrzanu,
  • 1/2 szkl. rosołu lub bulionu,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól

Mięso z sosem borówkowym

Sposób przygotowania:

Borówki przetrzeć przez sito, wymieszać z chrzanem i musztardą, rozprowadzić rosołem. Przyprawić do smaku solą. Podawać jako dodatek do pasztetów i mięs na zimno.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (5)
/3 lata temu
Poza wyżej wymienionymi przepisami polecam pierogi z borówkami są rewelacyjne :)
/5 lat temu
Mało estetyczna metoda robienia soku. Jak pomyślę o tym soku przeciekającym przez palce to wolę zrobić dżem
/6 lat temu
ok
POKAŻ KOMENTARZE (2)