Bataty - dlaczego warto włączyć je do swojego jadłospisu?

Bataty to warzywa pochodzące z krajów Ameryki Południowej i Środkowej, znane jako słodkie ziemniaki. Mają formę bulw, przypominających nasze rodzime kartofle. Są koloru czerwonego, co zawdzięczają dużej zawartości beta-karotenu, a po przekrojeniu wydobywa się z nich mleczny sok. Bulwa może osiągną wagę nawet trzech kilogramów!
/ 17.08.2011 07:21

Bataty to warzywa pochodzące z krajów Ameryki Południowej i Środkowej, znane jako słodkie ziemniaki. Mają formę bulw, przypominających nasze rodzime kartofle. Są koloru czerwonego, co zawdzięczają dużej zawartości beta-karotenu, a po przekrojeniu wydobywa się z nich mleczny sok. Bulwa może osiągną wagę nawet trzech kilogramów!

Co znajdziemy w batatach?
Batat to kuzyn ziemniaka. Różni je zasobność substancji odżywczych. Bataty obfitują w węglowodany, w tym duże ilości skrobi. Jest to również źródło:

  • potasu, magnezu, fosforu, sodu i wapnia,
  • witaminy A i beta-karotenu,
  • witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP, kwas foliowy),
  • witaminy E – bataty posiadają jej najwięcej spośród innych warzyw,
  • polifenole – o właściwościach przeciwutleniajacych.

Gdzie można kupić bataty?
Bataty są już dostępne w wielu sklepach, zwłaszcza supermarketach i tych ze zdrową żywnością. Cena się waha od 10 do 15 zł za kilogram. Istniej też opcja zakupu przez Internet. Cena jest o wiele niższa – około 5zł za kilogram, jednak jakość takich batatów jest wątpliwa.

Co można z nich zrobić?
Z batatów produkuje się mąkę, skrobię, chrupki, a nawet wytwarza alkohol. Jako warzywo bataty są wykorzystywane do zup, sałatek i zapiekanek. Można robić z nich frytki oraz placki, podobne do ziemniaczanych lub podawać jako substytut ziemniaka.

Pieczone bataty
Potrzebne składniki:

  • 2-3 słodkie ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • tymianek (lub rozmaryn, oregano, cząber)
  • olej

Wykonanie:
Bataty obrać i pokroić na kawałki według upodobań; blachę wyłożyć folią aluminiową i nasmarować ją olejem; następnie rozłożyć pokrojone bataty i skropić tłuszczem. Oprószyć przyprawami według uznania i umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Zapiekać do momentu aż warzywa zmiękną, czyli około 30-40 minut.

Ciekawym dodatkiem do obiadu, może być wymieszanie batatów i innych twardych warzyw (białe ziemniaki, pietruszka lub pasternak, marchew, kalarepa, seler), które zapiekamy w podobny, jak wyżej opisany sposób.