Wina w Nowej Zelandii

Wina z Nowej Zelandii stają się coraz bardziej popularne na całym świecie.
Nowozelandzkie wina nie są zbyt popularne na świecie z uwagi na mały eksport, jednakże w ostatnim czasie obserwuje się wzrost zainteresowania alkoholami z tego rejonu świata. W Nowej Zelandii istnieje bowiem około 300 wytwórni wina. Wyrobów z niektórych winnic można skosztować jedynie w miejscu produkcji lub w wybranych restauracjach, ponieważ są produkowane w bardzo małych ilościach…
/ 05.09.2011 12:26
Wina z Nowej Zelandii stają się coraz bardziej popularne na całym świecie.

Zróżnicowanie regionalne

Za najbardziej znane wino Nowej Zelandii uważa się Sauvignon Blanc z Marlborough. Produkcja win nowozelandzkich rozciąga się praktycznie po całej szerokości geograficznej kraju, w związku z czym produkowane alkohole są wytwarzane w różnych warunkach, z rosnących w zróżnicowanym klimacie owoców. Dlatego właśnie każdy koneser wina może tu znaleźć coś dla siebie. Najbardziej produktywnymi regionami winiarskimi w Nowej Zelandii są Marlborough i Hawkes Bay, jednakże doskonałe wina pochodzą również z rejonów Auckland, Martinborough, Otago, Nelson czy Canterbury.

W Nowej Zelandii szczególnie tanie są wina deserowe, stąd cieszą się dużą popularnością. Są dostępne w supermarketach. Prawdziwych koneserów win przyciągają specjalistyczne sklepy z winami, np. Glengary w Auckland czy Vino Fino w Christchurch.

Jako że kuchnia nowozelandzka inspiruje się kuchnią europejską (szczególnie włoską i francuską), a także azjatycką, oferta win jest szeroka – dotrzymuje kroku bogactwu kulinarnemu kraju.

Carbenet Sauvignon i Merlot

Czyli odmiany o mocnym, wyrazistym i eleganckim smaku. uprawia się je w północnej części Nowej Zelandii, gdzie jest najcieplej. Carbenet uprawia się tutaj od XIX w., kiedy to był jedną z najpopularniejszych odmian na tych ziemiach. Merlot natomiast króluje w Nowej Zelandii od niedawna, bo od lat osiemdziesiątych XX w.

Chardonnay

Uprawiana w Nowej Zelandii również od XIX w. charakteryzuje się znacznym zróżnicowaniem smakowym. To ze względu na to, że uprawa ta występuje w znacznej części kraju, w związku z czym w różnych warunkach klimatycznych. Z tej odmiany produkuje się głównie wina musujące wytwarzane metodą klasyczną, tj. szampańską. W regionach północnych, takich jak Auckland czy Northland jest cieplej, więc wina tam produkowane są bogatsze i bardziej dojrzałe w smaku. Natomiast bardziej na południu, np. w Gisborne, winogrona są bardziej miękkie i soczyste, stąd wina tu produkowane mają aromat brzoskwiń, melonów, ananasów. W położonym niedaleko Hawkes Bay, kolejnym dużym regionie uprawy Chardonnay, produkuje się wina o aromacie brzoskwiń i grejpfrutów. W Wellington zaś (jeszcze bardziej na południe) wina są skoncentrowane i mają aromat cytrusowy. Chardonnay z Nelson charakteryzują się aromatem orzechów laskowych i cytrusów, zaś największym producentem win z tej odmiany winogron jest region Marlborough.

Pinot Noir

Jest to odmiana bardzo trudna do uprawiania poza Burgundią. Do Nowej Zelandii zawitała w latach siedemdziesiątych XX w. Produkuje się ją w Wellington, Hawkes Bay i w większości regionów południowych.

Sauvignon Blanc

Jest to odmiana, z której Nowa Zelandia słynie. Charakteryzuje się ona aromatem limonek, agrestu i zielonych szparagów. Sauvignon z Nowej Zelandii są poważnym konkurentem dla producentów win z tej odmiany z nad Loary. Uprawia się tu tę odmianę od niedawna, ale dzięki temu, że odniosła tak wielki sukces światowy, w Nowej Zelandii Sauvignon stanowi ¼ wszystkich upraw. Odmianę tę uprawia się tu w dwóch stylach: północnym (Hawkes Bay) i południowym (Wellington i Wyspa Południowa). Wina północne są bardziej dojrzałe i bogatsze w smaku, o aromacie melonów i mandarynek, natomiast południowe – lżejsze i bardziej pikantne, z posmakiem ziół, agrestu i czerwonego pieprzu.  Odmianę tę produkuje się na trzy sposoby: w stalowych zbiornikach, w dębie, albo częściowo tak i tak. Za najlepsze uważa się tu młode wino z odmiany Sauvignon Blanc, idealnie pasujące do dań z owoców morza, białych ryb, z cytryną lub z dodatkiem czosnku. Wino z tej odmiany najbardziej pasuje do dań kwaskowych, np. pomidorów z dressingiem na bazie octu winnego. Najsłynniejszym Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii jest Cloudy Bay.

Redakcja poleca

REKLAMA