Sezon na kurki trwa dość długo - naprawdę warto z niego skorzystać. Sprawdź, co możesz przygotować z tych pysznych grzybów.
fot. Fotolia
Sezon na kurki rozpoczyna się już w maju i trwa właściwie pół roku, ponieważ na ogół kończy się w listopadzie. W tym czasie warto korzystać ze świeżych kurek, a na miesiące zimowe nieco zamrozić, aby również wtedy cieszyć się ich specyficznym smakiem.
Co przygotować z kurek? Te grzyby mogą być zarówno podstawą do przekąsek na śniadanie lub kolację, jak również świetnym składnikiem wielu dań obiadowych.
Polecamy zwłaszcza jajecznicę z kurkami i pieczony pasztet drobiowy z kurkami!
15 przepisów na dania z kurkami
Zielone tagliatelle z kurkami
Jajecznica z kurkami
Zupa kurkowa
Pomidory faszerowane kurkami
Kurki z koperkiem
Sałatka z makaronem, kurkami i rokpolem
Tarta z kurkami
Kurczak z bobem i kurkami
Kurki z jarzynami
Pierogi z kurkami
Jajecznica z kurkami - przepis Magdy Gessler
Pieczony pasztet drobiowy z kurkami
Pieczeń cielęca z kurkami
Dania z kurek