Zielone tagliatelle z kurkami

Wykonanie ciasta na makaron: Gotujemy szpinak, a następnie dokładnie odcedzamy, solimy i miksujemy na papkę. Mąkę usypujemy w kopiec na stolnicy, w jego środku robimy dziurkę i wbijamy w nią jajka i szpinakową papkę.
/ 03.09.2009 09:48

Składniki
Składniki na ciasto na makaron „tagliatelle”:

400 g świeżego szpinaku,
400 g mąki,
4 jajka

Składniki na sos:

szczypta soli,
1 cebula,
2 łyżki oliwy z oliwek,
300 g kurek,
pół szklanki gęstej śmietany,
100 g sera „Gorgonzola”,
pęczek natki pietruszki,
szklanka wytrawnego białego wina

Sposób przygotowania
Wykonanie ciasta na makaron:
Gotujemy szpinak, a następnie dokładnie odcedzamy, solimy i miksujemy na papkę.
Mąkę usypujemy w kopiec na stolnicy, w jego środku robimy dziurkę i wbijamy w nią jajka i szpinakową papkę. Energicznie zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy i wycinamy z niego wstążeczki (tagliatelle) o szerokości 1 cm .
Gotowe „tagliatelle” posypujemy mąką, żeby się ze sobą nie skleiły i gotujemy „al dente” we wrzącej wodzie, którą solimy solą gruboziarnistą dopiero na moment przed wrzuceniem na wrzątek naszych „tagliatelle”. Makaron wrzucamy na wrzątek dopiero w momencie, gdy sos kurkowy jest już prawie gotowy i gotujemy przez nie dłużej jak 5 minut.

Wykonanie kurkowego sosu:
Umyte i oczyszczone kurki kroimy na kawałeczki, pozostawiając mniejsze egzemplarze kurek w całości.
Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej posiekaną cebulę, a następnie dodajemy pokrojone kurki, szczyptę soli i posiekaną (niezbyt drobno) natkę pietruszki.
Po paru minutach sos kurkowy podlewamy białym winem i zostawiamy na wolnym ogniu pod przykryciem przez kwadrans.
W międzyczasie w drugim garnuszku podgrzewamy śmietanę z serem „Gorgonzola” i gotujemy do momentu, aż ser się roztopi.
Ugotowane „tagliatelle” wkładamy do patelni z sosem i przez minutkę gotujemy razem z sosem.
Na chwilę przed końcem gotowania do sosu dodajemy także śmietanę złączoną z serem „Gorgonzola”, mieszamy wszystko i gorące nakładamy na talerze.
Danie można udekorować pozostawionymi w całości ugotowanymi malutkimi kurkami i posypać świeżą natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA