Tarta z kurkami - sprawdzony przepis!

Tarta z grzybami to przepyszny i oryginalny sposób na jesienny (i nie tylko) deser!
/ 05.07.2018 23:48

Składniki

Ciasto:

  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanka serka homogenizowanego (lub gęstej kwaśnej śmietany)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka bardzo zimnej wody
  • 1 łyżka białego octu winnego

Farsz:

  • 5 plastrów szynki włoskiej (użyłam prosciutto crudo) lub  3 plastry boczku
  • 1 mała cebula
  • 50 dag oczyszczonych, suchych kurek
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 4 łyżki suszonych pomidorów, osączonych i posiekanych
  • 2 łyżki czerwonego wina
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią (użyłam oczywiście Gorgonzoli)

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem, wyrobić. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy farsz: na gorącą patelnie wlać jedną łyżkę oliwy i wrzucić pokrojoną szynkę i lekko przesmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i zeszklić. Potem kolejno dodajemy kurki, pomidory, rozmaryn i na końcu wino. Wszystko dusimy razem około 5 minut.
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na cieńki placek o średnicy ok. 30 cm. Przekładamy na wysmarowaną masłem formę do tarty - zostawiamy na brzegach jakieś 3 cm ciasta do zawinięcia.
Farsz nakładamy na ciasto i zawijamy brzegi do środka.

Ser kroimy w kosteczkę i układamy na tarcie.
Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy naszym głodomorom.
Smacznego.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)