Od kiedy można dodawać przyprawy do potraw dla dzieci?
- Kminek po 8 miesiącu życia dziecka.
- Koperek po 8 miesiącu.
- Majeranek po 8 miesiącu.
- Oregano po 9 miesiącu.
- Bazylia po 9 miesiącu.
- Estragon po 9 miesiącu.
- Pieprz po 10 miesiącu.
- Cynamon po 10 miesiącu.
- Rzeżucha po 10 miesiącu.
- Natka pietruszki - od 11 miesiąca życia
- Czosnek – po 11 miesiącu.
- Miód po 12 miesiącu.
Zobacz także: Cukier w diecie dziecka
Jak wynika z powyższej rozpiski przyprawianie jedzenia można rozpocząć, dopiero gdy maluch skończy osiem miesięcy, zatem pozostaje pytanie – czy do tego czasu należy podawać dziecku jedzenie niedoprawione? Niezupełnie. Należy dobierać składniki potraw w taki sposób, aby miały określony smak, np. duża zawartość marchewki sprawi, że potrawa będzie miała bardziej słodki smak, dodanie jabłek czy pomidorów sprawi, że smak będzie bardziej kwaśny. Trzeba pamiętać o tym, że jeśli danie nie będzie miało smaku, to dziecko wcale nie musi chcieć tego jeść.
Nie używaj soli
Podczas przygotowywania posiłku dla dziecka należy pamiętać, aby go nie dosalać. Dziecko z pewnością nie będzie cierpiało na niedobór sodu, bo sól znajduje się w wielu produktach spożywczych od pieczywa, serów i masła po mięso i wędliny.
Koper
Ma działanie wiatropędne. Często dodawany jest on do herbatek, ale można też dodać go do surówek, zup czy mięs.
Majeranek
Przyprawa ta jest idealna jako dodatek do dań z roślin strączkowych czy kapusty. Można też dodać ją do mięs, grzybów, ryb czy zup.
Bazylia
Ma działanie przeciwzapalne i eliminuje nudności. Pasuje najbardziej do ryb, duszonych warzyw i sałatek, ale można ją dodawać również do innych rodzajów potraw.
Czosnek
Do diety dziecka należy go wprowadzać w niewielkich ilościach, potem, jeśli dziecko się przyzwyczai do tego smaku, można zwiększyć jego ilość w potrawach. Czosnek ma działanie bakteriobójcze. Polecany w walce z infekcjami i przeziębieniem. Chroni serce. Odtruwa organizm.
Natka pietruszki
Neutralizuje niemiłe zapachy np. ryb. Zawiera dużo witaminy C, beta karoten, wapń oraz potas. Może być świetnym dodatkiem do zup lub dań obiadowych.
Rzeżucha - ma właściwości oczyszczające organizm, poprawia apetyt i wspomaga trawienie. Polecana dla niejadków.
Zobacz także: Majeranek - Herba majoranae
Miód - likwiduje ból gardła i pomaga w leczeniu przeziębienia. Można go używać zamiast cukru.
Cynamon - przyprawa o przyjemnym, słodkawym i korzennym zapachu i smaku. W kuchni polecany jako dodatek do dań słodkich.
Odpowiednia dieta to podstawa
Po skończeniu roku dieta dziecka może być bardziej zróżnicowana. Bogatsza w przyprawy i dzięki temu lepsza w smaku. Żywienie dziecka polega na dostarczeniu mu w codziennej diecie prawidłowej ilości substancji budulcowych i energetycznych. Nie można jednak zapominać o dobieraniu odpowiedniego rodzaju pożywienia do dojrzałości organizmu dziecka.
Zobacz także: Cynamonowiec cejloński