Reklama

Pomysłów na sernik jest cała masa. W zasadzie każda pani domu ma jakiś swój autorski przepis. Do masy możesz dodać śmietankę, rozpuszczoną czekoladę, owoce czy właśnie serek mascarpone. Zobacz, jak wykorzystać go w tych pysznych przepisach.

Reklama

Spis treści:

  1. Pieczony sernik z mascarpone i borówkami
  2. Sernik z białą czekoladą i mascarpone
  3. Sernik na zimno z mascarpone na herbatnikach
  4. Sernik oreo z mascarpone
  5. Sernik z mascarpone i budyniem

Pieczony sernik z mascarpone i borówkami

Owoce są świetnym dodatkiem do sernika, zarówno tego na ciepło, jak i na zimno. W tej pieczonej wersji wykorzystasz borówki - będą dodatkiem do samego ciasta, a także bazą kremowej masy do udekorowania całości.

Składniki na sernik:

  • 150 g herbatników lub biszkoptów,
  • 3 łyżki twarogu (może być na sernik, może być klasyczny półtłusty),
  • 50 g masła,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 100 g borówek,
  • 3 jajka M,
  • 160 g drobnego cukru,
  • 125 ml śmietany 12%,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej.

Składniki na masę:

  • 200 g serka mascarpone,
  • 150 g borówek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 50 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Borówki umyj i osusz.
  2. Masło do sernika (20 g) rozpuść w rondelku lub kąpieli wodnej i wystudź. Herbatniki lub biszkopty zgnieć na mniejsze kawałki.
  3. Połącz z masłem i mieszaj szpatułką, aż stworzy się zbita masa. Wyklej nią dno formy.
  4. Serek mascarpone wrzuć do miski i chwilę "rozbełtaj" mikserem. Dodaj twaróg, skrobię, oba cukry oraz śmietanę. Całość zmiksuj krótko, jedynie do połączenia składników.
  5. Nie przerywając miksowania na niskich obrotach, dodawaj do masy po jednym jajku i ponownie zmiksuj do połączenia składników.
  6. Osuszone borówki wrzuć do masy serowej i lekko wymieszaj.
  7. Przelej całość na herbatnikowy spód i lekko wyrównaj powierzchnię.
  8. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni, a na dno wstaw naczynie żaroodporne do połowy wypełnione wodą. Dzięki temu sernik będzie wilgotny i puszysty.
  9. Wstaw do środka sernik i piecz przez godzinę. Studź przy uchylonych drzwiczkach.
  10. Przygotuj masę. Serek przełóż do miski i dodaj cukier oraz miękkie masło. Całość zmiksuj lub utrzyj przy pomocy kulistej łyżki.
  11. Borówki zblenduj na gładki mus i dodaj do masy serowo-maślanej. Wyłóż na wystudzony sernik, udekoruj borówkami i wstaw całość do lodówki na 6-8 godzin.
fot. Sernik z mascarpone i borówkami/Adobe Stock, teressa

Sernik z białą czekoladą i mascarpone

Klasyczny puszysty sernik z wiaderka możesz uzupełnić także rozpuszczoną białą czekoladą oraz serkiem mascarpone. Dzięki temu powstanie kremowa masa, która idealnie sprawdzi się jako szybkie i tanie ciasto do kawy.

Składniki:

  • 150 g czekoladowych herbatników,
  • 50 g masła,
  • kilogram twarogu na sernik,
  • 5 jajek,
  • 120 g drobnego cukru,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1,5 tabliczki białej czekolady,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • opakowanie cukru wanilinowego.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Masło rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź. Herbatniki pokrusz na małe kawałki, a następnie wymieszaj z ostudzonym masłem.
  3. Tak powstałą masą wyklej spód oraz boki formy (lub sam spód).
  4. W rondelku podgrzej śmietankę, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Kiedy zrobi się ciepła, dodaj czekoladę i mieszaj, aż cała się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
  5. W misce utrzyj twaróg i oba cukry. Powinna powstać puszysta masa.
  6. W trakcie ucierania (na wolnych obrotach miksera lub ręcznie) dodawaj stopniowo po jednym jajku. Następnie to samo zrób z obiema mąkami.
  7. Do tak przygotowanej masy serowej wlej wystudzoną śmietankę. Ponownie zmiksuj, a następnie przelej na spód z herbatników i lekko wyrównaj szpatułką.
  8. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, a na dno wstaw naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wrzącą wodą.
  9. Następnie wstaw sernik na środkową półkę i piecz 15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze 1,5 godziny. Studź przy uchylonych drzwiczkach.
  10. Gotowy sernik wstaw do lodówki na kilka godzin.
fot. Sernik z mascarpone i białą czekoladą/Adobe Stock, Chaechaebyv

Sernik na zimno z mascarpone na herbatnikach

Przy pomocy mascarpone możesz także przygotować pyszny sernik na zimno - to idealna propozycja na upalne dni. Możesz połączyć go z orzeźwiającą galaretką i świeżymi owocami, a także słodkimi sosami czekoladowymi lub karmelowymi.

Składniki:

  • 200 g herbatników,
  • 60 g masła,
  • 600 g serka mascarpone,
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%,
  • czubata łyżka żelatyny,
  • 4 czubate łyżki cukru pudru,
  • 60 ml mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Masło rozpuść w kąpieli wodnej lub rondelku i ostudź. Herbatniki rozkrusz na drobno i wymieszaj z wystudzonym masłem.
  2. Tak przygotowaną masą wyklej spód i ewentualnie boki formy, a następnie całość wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
  3. W rondelku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Bardzo ciepły płyn przelej do dużej miski i rozpuść w nim żelatynę.
  4. Mocno schłodzoną śmietankę wymieszaj z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ubij na wysokich obrotach miksera na bardzo gęstą, sztywną masę.
  5. Następnie stopniowo, po jednej łyżce dodawaj masę do miski z żelatyną, cały czas mieszając lub miksując na niskich obrotach.
  6. Gotową masę przełóż na schłodzony spód, wyrównaj i wstaw ponownie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  7. Przed podaniem udekoruj wedle uznania.
fot. Sernik na zimno z mascarpone/Adobe Stock, noirchocolate

Sernik oreo z mascarpone

Serniki uwielbiają towarzystwo czekoladowo-śmietankowych ciasteczek w typie oreo. W takiej formie najlepiej przygotować je na zimno.

Składniki:

  • 350 g ciasteczek Oreo (część na spód, część do masy),
  • 60 g masła,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 200 g serka Philadelphia,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 60 ml mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Mascarpone i serek Philadelphia powinny być w temperaturze pokojowej, a śmietanka mocno schłodzona.
  2. Masło rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie lekko wystudź.
  3. 150 g ciasteczek oreo pokrusz na bardzo drobno, a następnie wymieszaj z wystudzonym masłem. Możesz użyć miksera.
  4. Tak przygotowaną masą wyklej dół formy i wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy.
  5. Serek mascarpone oraz Philadelphia zmiksuj na wysokich obrotach, a następnie dodaj schłodzoną śmietankę i miksuj, aż powstanie gęsta, puszysta masa.
  6. Stopniowo, po łyżce dodaj cukier puder, cały czas miksując.
  7. W rondelku podgrzej mleko, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Kiedy będzie ciepłe, przelej je do dużej miski i wymieszaj z żelatyną.
  8. Partiami, bardzo powoli dodawaj serową masę, cały czas miksując na niskich obrotach.
  9. Na koniec wkrusz do środka pozostałe ciasteczka (200 g) i wymieszaj.
  10. Przełóż masę na spód z herbatników i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
fot. Sernik na zimno z mascarpone i oreo/Adobe Stock, Ivanna Pavliuk

Sernik z mascarpone i budyniem

Sernik z wykorzystaniem proszków budyniowych jest szybki, a do tego doskonale smakuje. Korzystając z tego przepisu, możesz przygotować także pyszny sernik krakowski Magdy Gessler. Najlepiej sprawdzi się budyń śmietankowy lub waniliowy, ale możesz poeksperymentować np. ze smakiem karmelowym czy toffi.

Składniki:

  • kilogram sera z wiaderka,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 200 g masła,
  • 6 jajek M,
  • 2 opakowania budyniu,
  • 100 g drobnego cukru,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  • Wskazówka: Jeśli chcesz, możesz wcześniej przygotować spód z herbatników i masła (z poprzednich przepisów).
  • Białka oddziel od żółtek.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym na wysokich obrotach miksera.
  • Kiedy masa będzie puszysta, dodaj proszki budyniowe i jeszcze raz zmiksuj.
  • Następnie stopniowo dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. W ten sam sposób dodaj twaróg oraz mascarpone.
  • Białka ubij ze szczyptą soli, a następnie bardzo ostrożnie połącz z masą serową, mieszając szpatułką.
  • Gotową masę przelej bezpośrednio do formy lub na wcześniej wyklejony spód.
  • Wstaw do piekarnika (200 stopni z termoobiegiem) i piecz ok. 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni (z termoobiegiem). Piecz kolejne 90-120 minut.
  • Studź przy otwartych drzwiczkach.
fot. Sernik z mascarpone i budyniem/Adobe Stock, vanilla_soup
Reklama

Zobacz też inne pomysły na serniki:

Reklama
Reklama
Reklama