Reklama

Kotlety sojowe przed przyrządzeniem musisz wymoczyć w ciepłym bulionie przez 15-20 minut. Dzięki temu będą miękkie, łatwo dadzą się pokroić i usmażyć czy upiec. Bez tego są sztywne i twarde. Kotlety sojowe mają neutralny smak, więc możesz dowolnie ubarwić go przyprawami i kremowymi sosami. Oto, co możesz z nich zrobić.

Reklama

Spis treści:

  1. Kotlety sojowe à la schabowe
  2. Makaron z kotletami sojowymi
  3. Kotlety sojowe pieczone z warzywami

Kotlety sojowe à la schabowe: przepis

Co zrobić z kotletów sojowych? Na przykład wegańską wersję schabowego. Przepis jest bardzo prosty i szybki. Gotowe kotlety możesz podać z purée ziemniaczanym i surówką lub z dowolnymi innymi dodatkami. Tak przygotowane kotlety sojowe w panierce idealnie sprawdzą się także jako szybka przekąska albo kolacja.

Składniki:

  • 10 kotletów sojowych,
  • ok. 600 ml bulionu (może być też z połowy kostki rosołowej),
  • mąka pszenna,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety namocz w ciepłym bulionie przez 20 minut, a następnie odcedź i lekko osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Jajka wbij do miski i połącz z przyprawami. W osobnych miskach umieść mąkę oraz bułkę tartą.
  3. Każdy kotlet panieruj w kolejności mąka - jajko - bułka, a następnie smaż na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony.
fot. Kotlety sojowe przepisy/Adobe Stock, Milan

Co można zrobić z kotletów sojowych? Makaron z kotletami sojowymi

Kotlety sojowe możesz także przygotować bez panierki - w takiej formie świetnie sprawdzą się jako niemięsny dodatek do makaronów czy kasz. Możesz zastąpić nim kurczaka i przygotować pyszną potrawę we włoskim stylu.

Składniki:

  • makaron spaghetti lub tagliatelle (na 2 porcje),
  • 6 kotletów sojowych,
  • 500 ml bulionu,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka bazylii,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżka serka mascarpone,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety namocz w bulionie, a następnie pokrój na paseczki. Nie wylewaj bulionu - przyda się później.
  2. Na odrobinie masła lub oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku chwilach dodaj przeciśnięty lub posiekany czosnek i podsmażaj kilka minut.
  3. Wrzuć pokrojone kotlety i smaż ok. 10 minut, aż dobrze się zrumienią. Możesz w trakcie dodać odrobinę oleju.
  4. Następnie podlej całość kilkoma łyżkami bulionu i duś na małym ogniu kolejne 10 minut.
  5. W tym czasie ugotuj makaron al dente.
  6. Do gotujących się kotletów dodaj serek mascarpone i przyprawy, a następnie dobrze wymieszaj.
  7. Połącz z ugotowanym makaronem i przełóż na talerze.
  8. Udekoruj świeżą bazylią, parmezanem lub pomidorkami koktajlowymi.
fot. Kotlety sojowe przepisy z makaronem/Adobe Stock, Jef Milano

Kotlety sojowe: przepis na kotlety sojowe zapiekane z warzywami

Zapiekanka warzywna z dodatkiem kotletów sojowych to świetny pomysł na wegetariański obiad. Doskonale smakuje w towarzystwie kaszy czy ryżu, ale także samodzielnie, jako lekka i szybka kolacja lub przekąska między głównymi posiłkami.

Składniki:

  • 10 kotletów sojowych,
  • ok. 600 ml bulionu,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 2 marchewki,
  • żółta i czerwona papryka,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka sosu sojowego,
  • kulka mozzarelli,
  • sól i pieprz,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety namocz w bulionie przez 20 minut, a następnie odcedź i pokrój na paseczki. Bulion na razie odstaw, nie wylewaj go.
  2. Kotlety skrop sokiem z cytryny i podsmaż na oleju z dodatkiem soli i pieprzu.
  3. Kiedy będą rumiane, zdejmij je z ognia, a na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany (lub przeciśnięty) czosnek.
  4. Kiedy czosnek się zrumieni, a cebula zeszkli, dodaj pomidory z puszki, sos sojowy, zioła oraz 100 ml bulionu. Smaż na małym ogniu, a pod koniec dodaj pokrojone w kostkę lub paski warzywa.
  5. Do naczynia żaroodpornego przełóż 1/3 sosu, wyłóż połowę kotletów, przykryj pokrojoną w plastry mozzarellą, a następnie ponownie zalej sosem.
  6. Ułóż resztę kotletów, zalej sosem i dopraw solą oraz pieprzem.
  7. Piecz w 180 stopniach przez 15 minut.
fot. Kotlety schabowe przepisy/Adobe Stock, vaaseenaa
Reklama

Zobacz też inne pomysły na wegańskie i wegetariańskie dania:

Reklama
Reklama
Reklama