O zdrowotnych walorach sałatek chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Wszak ich podstawowym składnikiem są zazwyczaj warzywa. A te jak wiadomo to samo dobro dostarczające cennych składników, w dodatku niskokalorycznych, a więc odchudzających! Oczywiście każdą sałatkę można wzbogacić bardziej pożywnymi składnikami, jak mięso, wędlina, ryba, ryż, makaron czy wreszcie zawiesisty sos. I wtedy z lekkiej przekąski zamienia się w całkiem sycące danie z sałaty lub pożywną sałatkę obiadową. Ale nawet wtedy jest to potrawa, którą możemy jeść niemal bez ograniczeń, bo i tak wyjdzie nam na zdrowie!
Sprawdź przepisy na pyszne i lekkie sałatki obiadowe!
Sałatka z ryżem, łososiem i szparagami - przepis
Sezon na szparagi trwa, więc koniecznie przygotuj sałatkę ze szparagami i ryżem! Sprawdź przepis!
Sałatka z grillowanych warzyw i sera feta - przepis
Bakłażany mają delikatny smak i gąbczastą strukturę. By pozbawić je lekkiej goryczki, po pokrojeniu w plastry posyp je solą, odstaw na 20 min, a potem opłucz i osusz.
Sałatka z makaronem i krewetkami - przepis
Połączenie makaronu oraz owoców morza, jakimi są krewetki, stanowi dobry wybór na danie obiadowe lub sycącą przekąskę. Wypróbuj nasz przepis!
Sałatka z kuskusem - przepis
Kasza kuskus nadaje się nie tylko jako dodatek do dań obiadowych. Możesz z niej przyrządzić także pyszną sałatkę!
Sałatka z jajkiem i fasolką szparagową - przepis
Sałatka z jajkiem, fasolką szparagową, pomidorami i oliwkami to ciekawy pomysł na szybką przekąskę! Zobacz przepis!
Sałatka z salami - przepis
Połączenie ziemniakó, salami i sera okazuje się świetnym pomysłem na sycącą sałatkę, idealną na obiad! Zobacz przepis!