Składniki:
- 30 dag fasolki szparagowej
- 2 duże pomidory
- 4 ugotowane na twardo jajka
- mały słoiczek filecików anchois
- 2 łyżki czarnych oliwek
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Fasolkę opłucz, oczyść, ugotuj na półmiękko w lekko posłodzonej i posolonej wodzie. Odcedź, osącz, wystudź, wyłóż na duży, płaski talerz.
- Pomidory umyj, pokrój w cząstki lub w dużą kostkę, wytnij stwarniałe kawałki. Wyłóż na fasolkę.
- Jajka obierz ze skorupek, pokrój w ćwiartki, a potem na połowę. Wyłóż na sałatkę.
- Sałatkę z jajkiem obłóż filecikami anchois, posyp odsączonymi oliwkami. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skrop olejem z anchois.