Składniki:
- 20 dag błyskawicznej kaszki kuskus
- 3 pomidory
- 3–4 cebulki dymki
- 3 łyżki pokrojonych, czarnych oliwek
- kilka gałązek świeżej mięty
- natka pietruszki
- pół cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kaszkę zalej wrzątkiem, tak by przykrywał ją centymetrową warstwą. Posól, zamieszaj, przykryj, odstaw na 10 minut. Przemieszaj, wystudź.
- Pomidory umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, pokrój w niedużą kostkę. Dymkę oczyść, opłucz, posiekaj ze szczypiorem. Listki mięty i natkę drobno posiekaj.
- Kuskus wymieszaj z pozostałymi składnikami sałatki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Sałatkę z kuskusem wymieszaj z oliwą z oliwek.