4 przepisy na dania z sałaty

Dania z sałaty fot. Fotolia
Choć liście sałaty zwykle podajemy z lekkimi sosami, mogą np. zastąpić miseczkę na przekąskę, zamienić się w chrupiący farsz lub „paczuszkę” pełną smakowitego nadzienia.
/ 12.06.2013 15:29
Dania z sałaty fot. Fotolia

Sałata na ciepło z kurczakiem


Przygotowanie – 15 min
1 porcja – ok. 165 kcal

Składniki na 4 porcje:
  • 1 op. mieszanki sałat
  • 20 dag fileta z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka
  • olej
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • mała czerwona cebula
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 2–3 łyżki minigrzanek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Filet pokrój w paski, przypraw, usmaż na oleju, przykryj talerzem, aby nie wystygł.
  2. Olej wymieszaj z sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem.
  3. Sałatę wymieszaj z piórkami cebuli, połówkami pomidorów, oliwkami, grzankami i kurczakiem, polej sosem.

Chrupiące miseczki z tuńczykiem


Przygotowanie – 20 min
1 porcja – ok. 150 kcal

Składniki na 6 porcji:
  • 6 środkowych liści sałaty lodowej
  • 10 dag makaronu kokardki
  • puszka kukurydzy
  • puszka fileta z tuńczyka w oleju
  • mała cebulka
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą, dokładnie osącz.
  2. Kukurydzę osącz z zalewy. Tuńczyka wyjmij z puszki, podziel na kawałki. Cebulkę pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj.
  3. Makaron wymieszaj z pozostałymi składnikami. Przypraw, wymieszaj z 2 łyżkami oleju z tuńczyka albo majonezu. Podawaj w liściach sałaty.

Gołąbki na zimno z ryżem


Przygotowanie – 15 min
1 porcja – ok. 65 kcal

Składniki na 6 porcji:
  • 6 dużych liści sałaty masłowej
  • 1 szklanka ugotowanego na półsypko ryżu
  • 2 łyżki pomidorów suszonych w zalewie z oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól
  • pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Liście sałaty opłucz, osusz.
  2. Suszone pomidory pokrój na kawałki, kapary i czosnek posiekaj, oliwki pokrój w krążki.
  3. Wystudzony ryż wymieszaj z rozdrobnionymi składnikami, przypraw do smaku solą i pieprzem, połącz z łyżką majonezu (możesz też dodać posiekaną bazylię).
  4. Na każdy liść sałaty kładź po 2 łyżki farszu, zawiń go, formując gołąbek. Skrop oliwą z pomidorów.

Roladki naleśnikowe z łososiem


Przygotowanie – 20 min
1 porcja – ok. 200 kcal

Składniki na 4 porcje:
  • 4 łyżki mąki
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 białko jaja
  • olej
  • 10 dag plastrów wędzonego łososia
  • 15 dag kremowego twarożku
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • liście sałaty
  • sól
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Z mąki, mleka, białka, łyżeczki oleju i szczypty soli rozmieszaj niezbyt gęste ciasto. Usmaż 2–3 cienkie naleśniki.
  2. Twarożek wymieszaj ze śmietaną i chrzanem. Dopraw sokiem z cytryny i solą.
  3. Każdy naleśnik posmaruj twarożkiem, ułóż na nim plastry łososia, a potem liście sałaty, zwiń w roladkę.
  4. Schłodzone roladki pokrój na kawałki szerokości ok. 2 cm, zepnij wykałaczką.

Redakcja poleca

REKLAMA