Sałata na ciepło z kurczakiem
Przygotowanie – 15 min
1 porcja – ok. 165 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 1 op. mieszanki sałat
- 20 dag fileta z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- olej
- 10 dag pomidorków koktajlowych
- mała czerwona cebula
- 2 łyżki zielonych oliwek
- 2–3 łyżki minigrzanek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- Filet pokrój w paski, przypraw, usmaż na oleju, przykryj talerzem, aby nie wystygł.
- Olej wymieszaj z sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem.
- Sałatę wymieszaj z piórkami cebuli, połówkami pomidorów, oliwkami, grzankami i kurczakiem, polej sosem.
Chrupiące miseczki z tuńczykiem
Przygotowanie – 20 min
1 porcja – ok. 150 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 6 środkowych liści sałaty lodowej
- 10 dag makaronu kokardki
- puszka kukurydzy
- puszka fileta z tuńczyka w oleju
- mała cebulka
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą, dokładnie osącz.
- Kukurydzę osącz z zalewy. Tuńczyka wyjmij z puszki, podziel na kawałki. Cebulkę pokrój w kostkę. Natkę pietruszki posiekaj.
- Makaron wymieszaj z pozostałymi składnikami. Przypraw, wymieszaj z 2 łyżkami oleju z tuńczyka albo majonezu. Podawaj w liściach sałaty.
Gołąbki na zimno z ryżem
Przygotowanie – 15 min
1 porcja – ok. 65 kcal
Składniki na 6 porcji:
- 6 dużych liści sałaty masłowej
- 1 szklanka ugotowanego na półsypko ryżu
- 2 łyżki pomidorów suszonych w zalewie z oliwy z oliwek
- 1 łyżka kaparów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 1 łyżeczka majonezu
- sól
- pieprz
- Liście sałaty opłucz, osusz.
- Suszone pomidory pokrój na kawałki, kapary i czosnek posiekaj, oliwki pokrój w krążki.
- Wystudzony ryż wymieszaj z rozdrobnionymi składnikami, przypraw do smaku solą i pieprzem, połącz z łyżką majonezu (możesz też dodać posiekaną bazylię).
- Na każdy liść sałaty kładź po 2 łyżki farszu, zawiń go, formując gołąbek. Skrop oliwą z pomidorów.
Roladki naleśnikowe z łososiem
Przygotowanie – 20 min
1 porcja – ok. 200 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 4 łyżki mąki
- 1/3 szkl. mleka
- 1 białko jaja
- olej
- 10 dag plastrów wędzonego łososia
- 15 dag kremowego twarożku
- sok z cytryny
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka chrzanu
- liście sałaty
- sól
- Z mąki, mleka, białka, łyżeczki oleju i szczypty soli rozmieszaj niezbyt gęste ciasto. Usmaż 2–3 cienkie naleśniki.
- Twarożek wymieszaj ze śmietaną i chrzanem. Dopraw sokiem z cytryny i solą.
- Każdy naleśnik posmaruj twarożkiem, ułóż na nim plastry łososia, a potem liście sałaty, zwiń w roladkę.
- Schłodzone roladki pokrój na kawałki szerokości ok. 2 cm, zepnij wykałaczką.