Przy przygotowywaniu przetworów z rzodkiewki, nie wyrzucaj liści. Można je ponownie wykorzystać - zobacz nasze pomysły na to, co zrobić z liści rzodkiewki.
Spis treści:
Pikle z rzodkiewki
Składniki:
- 2 pęczki rzodkiewek,
- 3 ząbki czosnku,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- łyżeczka gorczycy,
- 2 listki laurowe,
- 1 szklanka wody,
- 1/4 szklanki octu 6%,
- łyżeczka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Rzodkiewki umyj, pozbaw liści i korzonków. Pokrój je na plasterki (lub np. na ćwiartki).
- Obierz czosnek.
- Do słoików włóż pokrojone rzodkiewki, obrany czosnek, a także liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę.
- Przygotuj zalewę - wodę wymieszaj z octem, cukrem i solą. Zagotuj.
- Wrzącą zalewą zalej rzodkiewkę, słoiki mocno zakręć i pasteryzuj przez mniej więcej 15 minut.
fot. Pikle z rzodkiewki/Adobe Stock, Vika
Rzodkiewki marynowane z miodem
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1/3 szklanki soku wyciśniętego z cytryny,
- 1/3 szklanki octu 10%,
- 2-3 łyżki miodu,
- łyżeczka ziaren gorczycy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- szklanka wody.
Sposób przygotowania:
- Rzodkiewki umyj, pozbaw liści i korzonków. Jeśli są duże, przekrój je na ćwiartki albo połówki. Jeśli małe, możesz je pozostawić w całości.
- Przegotowaną wodę, ocet i olej wymieszaj z sokiem z cytryny, miodem, obranym czosnkiem, gorczycą, a także solą i pieprzem. Tak przygotowaną zalewę zagotuj razem.
- Rzodkiewki włóż do słoików, zalej je wrzącą zalewą.
- Mocno zakręć słoiki, pasteryzuj przez 20 minut.
- Lepiej nie zjadać marynowanych rzodkiewek za szybko - te przetwory z rzodkiewek idealny smak osiągną po mniej więcej 2 tygodniach.
Zobacz też nasz przepis na kiszone rzodkiewki i inne przepisy na dania z rzodkiewkami:
Kiszone rzodkiewki - przepis na pyszną kiszonkę
Kiszone rzodkiewki są chrupiące, kwaśne i zdrowe - ten domowy probiotyk przygotujesz w kilka minut samodzielnie w domu. Podczas kiszenia, rzodkiewki bledną, a woda zabarwia się na różowo.
Jajka faszerowane rzodkiewką - łatwy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane rzodkiewką przygotujesz w zaledwie 20 minut. Podawaj je z koperkiem lub szczypiorkiem i, obowiązkowo, świeżym, chrupiącym pieczywem.
Sałatka wiosenna z łososiem, rzodkiewkami i jajkami: prosty przepis
Sałatka wiosenna jest kolorowa i pełna witamin. Zamiast łososia możesz użyć piersi z kurczaka. Poza sezonem pomiń dodatek szparagów.
Sałatka z rzodkiewek - przepis video Kasi Bukowskiej
Nie ma chyba nic bardziej wiosennego niż sałatka z rzodkiewek: sprawdź!
Kolorowa sałatka z kuskusem i rzodkiewką
Gotowa w pół godziny!