Co zrobić z kiełków? Najlepsze przepisy z kiełkami

kiełki przepisy fot. Adobe Stock, Brent Hofacker
Kiełki to pyszny dodatek do sałatek, dań głównych, ale także koktajli. Możesz je wybrać w zależności od preferowanego smaku - niektóre są bardziej ostre lub gorzkie, inne słodkie i łagodne. Jak wybrać kiełki do konkretnej potrawy i do czego można je wykorzystać, poza oczywistymi kanapkami na śniadanie lub kolację?
/ 16.05.2022 07:02
kiełki przepisy fot. Adobe Stock, Brent Hofacker

Kiełki to świetne źródło witamin i charakterystycznego smaku. Nie zawsze pasują do potraw, ale "w ciemno" możesz je dodawać do kanapek i niemal każdej sałatki. Świetnie skomponują się z wieloma przekąskami. Zobacz najlepsze przepisy z kiełkami w roli głównej.

Spis treści:

  1. Jak wybrać kiełki?
  2. Przepisy na kiełki: mango lassi z lucerną
  3. Kiełki: przepis na wiosenną sałatkę z komosą ryżową
  4. Kiełki: przepis na wiosenne spring rolls

Jak wybrać kiełki?

W Polsce największą popularnością cieszy się aż 8 odmian kiełków:

  • rzodkiewki,
  • lucerny,
  • ciecierzycy,
  • rzeżuchy,
  • buraka,
  • słonecznika,
  • brokułów,
  • fasoli mung.

Każdy rodzaj ma nieco inny posmak i odmienne właściwości. Wszystkie jednak wykazują pozytywny wpływ na zdrowie i urodę. Mogą wspierać leczenie wielu chorób i dolegliwości. Najdelikatniejsze są kiełki lucerny, ich smak jest ledwo wyczuwalny. Mówi się, że to one są najlepszym wyborem dla pięknej cery. Z kolei kiełki buraka mają lekko słodkawy smak. Idealnie sprawdzą się do wiosennych kanapek i sałatek. Będą także świetnym wyborem dla dzieci. Kiełki rzodkiewki i rzeżuchy są za to mocno pikantne, przez co podkreślają smak potraw, które same w sobie nie mają wyrazistego smaku. Kiełki fasoli mung sprawdzają się w orientalnych przepisach — mają intensywny posmak, są słodko-gorzkie.

Przepisy na kiełki: mango lassi z lucerną

Mango lassi to bardzo popularny indyjski deser, który w zasadzie jest gęstym koktajlem, który możesz pić przez grubą słomkę albo jeść łyżeczką. Jego przygotowanie jest proste, a dodatek kiełków sprawi, że całość będzie mieć wyrazisty smak i poprawi urodę.

Składniki:

  • połówka mango lub gotowa pulpa,
  • pół szklanki lekkiego jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki (lub mniej) mleka lub napoju roślinnego,
  • łyżka miodu albo syropu klonowego,
  • garść kiełków lucerny,
  • dekoracja: pistacje, listki mięty, kiełki.

Sposób przygotowania:

  1. Z połówki mango wydrąż cały miąższ i wrzuć do misy blendera. Dodaj jogurt oraz mleko - dopasuj ilość do gęstości, jaką chcesz uzyskać.
  2. Kiełki umyj i osusz w papierowym ręczniku. Większą część posiekaj i wrzuć do misy. Pozostałe wykorzystasz do dekoracji.
  3. Dodaj miód i całość zmiksuj na gładko. Przelej do szklanek i udekoruj kiełkami lub posiekanymi pistacjami.

kiełki przepisy na koktajl mango lassi
fot. Przepisy kiełki: mango lassi z kiełkami z lucerny/Adobe Stock, Successo images

Kiełki: przepis na wiosenną sałatkę z komosą ryżową

Sałatki są idealnym towarzyszem dla kiełków. Wspólnie tworzą ciekawe kompozycje smakowe, a kiełki mogą dodatkowo urozmaicić klasyczne przepisy.

Składniki:

  • ok. 300 g brokułów (różyczek),
  • 2 średnie rzodkiewki,
  • 3 łyżki komosy ryżowej,
  • garść kiełków rzodkiewki,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny (np. lniany),
  • łyżka pestek dyni,
  • mozzarella.

Sposób przygotowania:

  1. Podziel brokuła na różyczki i wszystkie warzywa umyj, a następnie osusz. Ugotuj brokuła al dente, rzodkiewki pokrój w plasterki.
  2. Komosę ryżową wrzuć na sitko i płucz pod bieżącą wodą kilkanaście sekund. Następnie przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj, aż pojedyncze ziarenka wypuszczą "ogonki" i staną się bardziej przezroczyste.
  3. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw w garnku jeszcze na 10-15 minut.
  4. Warzywa przełóż do miski, dodaj komosę, podprażone pestki dyni oraz poszarpane kawałki mozzarelli. Dopraw solą i pieprzem, polej olejem i dokładnie wymieszaj.
  5. Na koniec udekoruj całość kiełkami rzodkiewki.

kiełki przepisy na sałatkę
fot. Kiełki przepisy: sałatka z kiełkami rzodkiewki/Svetlana Kolpakova

Kiełki: przepis na wiosenne spring rolls

Spring rolls to idealna przekąska na upalne dni. W towarzystwie świeżych warzyw i zimnego sosu sojowego tworzy perfekcyjny zestaw. Do tego możesz stworzyć dietetyczną wersję, a dodatek kiełków na pewno pomoże ci zachować zdrowie i urodę.

Składniki:

  • papier ryżowy (4-5 sztuk),
  • miękkie awokado,
  • połówka świeżego ogórka,
  • marchewka,
  • czerwona cebula (opcjonalnie),
  • kostka tofu,
  • kilka kawałków różnych rodzajów papryk,
  • sól i pieprz,
  • młody imbir (opcjonalnie),
  • mieszanka kiełków (np. fasoli mung, ciecierzycy i lucerny).

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa umyj i pokrój w paseczki. Awokado, marchew i ogórka wcześniej obierz. Kiełki umyj i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Tofu pokrój w paseczki, a następnie lekko podsmaż.
  3. Do płaskiego talerza wlej gorącą wodę i zanurzaj po kolei krążki ryżowe, aby zmiękły. Następnie układaj na nich warzywa, posyp solą i pieprzem, a na koniec wyłóż porcję kiełków.
  4. Zawiń wszystko w papier i podawaj z sosem sojowym lub słodko-kwaśnym.

kiełki przepisy na spring rolls
fot. Kiełki przepisy: spring rolls/Adobe Stock, juliedeshaies

Czytaj także:
Jak wyhodować kiełki w domu
Kiełki - jakie dla kogo

Redakcja poleca

REKLAMA