Kiełki to świetne źródło witamin i charakterystycznego smaku. Nie zawsze pasują do potraw, ale "w ciemno" możesz je dodawać do kanapek i niemal każdej sałatki. Świetnie skomponują się z wieloma przekąskami. Zobacz najlepsze przepisy z kiełkami w roli głównej.
Spis treści:
- Jak wybrać kiełki?
- Przepisy na kiełki: mango lassi z lucerną
- Kiełki: przepis na wiosenną sałatkę z komosą ryżową
- Kiełki: przepis na wiosenne spring rolls
Jak wybrać kiełki?
W Polsce największą popularnością cieszy się aż 8 odmian kiełków:
- rzodkiewki,
- lucerny,
- ciecierzycy,
- rzeżuchy,
- buraka,
- słonecznika,
- brokułów,
- fasoli mung.
Każdy rodzaj ma nieco inny posmak i odmienne właściwości. Wszystkie jednak wykazują pozytywny wpływ na zdrowie i urodę. Mogą wspierać leczenie wielu chorób i dolegliwości. Najdelikatniejsze są kiełki lucerny, ich smak jest ledwo wyczuwalny. Mówi się, że to one są najlepszym wyborem dla pięknej cery. Z kolei kiełki buraka mają lekko słodkawy smak. Idealnie sprawdzą się do wiosennych kanapek i sałatek. Będą także świetnym wyborem dla dzieci. Kiełki rzodkiewki i rzeżuchy są za to mocno pikantne, przez co podkreślają smak potraw, które same w sobie nie mają wyrazistego smaku. Kiełki fasoli mung sprawdzają się w orientalnych przepisach — mają intensywny posmak, są słodko-gorzkie.
Przepisy na kiełki: mango lassi z lucerną
Mango lassi to bardzo popularny indyjski deser, który w zasadzie jest gęstym koktajlem, który możesz pić przez grubą słomkę albo jeść łyżeczką. Jego przygotowanie jest proste, a dodatek kiełków sprawi, że całość będzie mieć wyrazisty smak i poprawi urodę.
Składniki:
- połówka mango lub gotowa pulpa,
- pół szklanki lekkiego jogurtu naturalnego,
- pół szklanki (lub mniej) mleka lub napoju roślinnego,
- łyżka miodu albo syropu klonowego,
- garść kiełków lucerny,
- dekoracja: pistacje, listki mięty, kiełki.
Sposób przygotowania:
- Z połówki mango wydrąż cały miąższ i wrzuć do misy blendera. Dodaj jogurt oraz mleko - dopasuj ilość do gęstości, jaką chcesz uzyskać.
- Kiełki umyj i osusz w papierowym ręczniku. Większą część posiekaj i wrzuć do misy. Pozostałe wykorzystasz do dekoracji.
- Dodaj miód i całość zmiksuj na gładko. Przelej do szklanek i udekoruj kiełkami lub posiekanymi pistacjami.
fot. Przepisy kiełki: mango lassi z kiełkami z lucerny/Adobe Stock, Successo images
Kiełki: przepis na wiosenną sałatkę z komosą ryżową
Sałatki są idealnym towarzyszem dla kiełków. Wspólnie tworzą ciekawe kompozycje smakowe, a kiełki mogą dodatkowo urozmaicić klasyczne przepisy.
Składniki:
- ok. 300 g brokułów (różyczek),
- 2 średnie rzodkiewki,
- 3 łyżki komosy ryżowej,
- garść kiełków rzodkiewki,
- sól i pieprz,
- olej roślinny (np. lniany),
- łyżka pestek dyni,
- mozzarella.
Sposób przygotowania:
- Podziel brokuła na różyczki i wszystkie warzywa umyj, a następnie osusz. Ugotuj brokuła al dente, rzodkiewki pokrój w plasterki.
- Komosę ryżową wrzuć na sitko i płucz pod bieżącą wodą kilkanaście sekund. Następnie przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj, aż pojedyncze ziarenka wypuszczą "ogonki" i staną się bardziej przezroczyste.
- Następnie zdejmij z ognia i pozostaw w garnku jeszcze na 10-15 minut.
- Warzywa przełóż do miski, dodaj komosę, podprażone pestki dyni oraz poszarpane kawałki mozzarelli. Dopraw solą i pieprzem, polej olejem i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec udekoruj całość kiełkami rzodkiewki.
fot. Kiełki przepisy: sałatka z kiełkami rzodkiewki/Svetlana Kolpakova
Kiełki: przepis na wiosenne spring rolls
Spring rolls to idealna przekąska na upalne dni. W towarzystwie świeżych warzyw i zimnego sosu sojowego tworzy perfekcyjny zestaw. Do tego możesz stworzyć dietetyczną wersję, a dodatek kiełków na pewno pomoże ci zachować zdrowie i urodę.
Składniki:
- papier ryżowy (4-5 sztuk),
- miękkie awokado,
- połówka świeżego ogórka,
- marchewka,
- czerwona cebula (opcjonalnie),
- kostka tofu,
- kilka kawałków różnych rodzajów papryk,
- sól i pieprz,
- młody imbir (opcjonalnie),
- mieszanka kiełków (np. fasoli mung, ciecierzycy i lucerny).
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa umyj i pokrój w paseczki. Awokado, marchew i ogórka wcześniej obierz. Kiełki umyj i osusz na ręczniku papierowym.
- Tofu pokrój w paseczki, a następnie lekko podsmaż.
- Do płaskiego talerza wlej gorącą wodę i zanurzaj po kolei krążki ryżowe, aby zmiękły. Następnie układaj na nich warzywa, posyp solą i pieprzem, a na koniec wyłóż porcję kiełków.
- Zawiń wszystko w papier i podawaj z sosem sojowym lub słodko-kwaśnym.
fot. Kiełki przepisy: spring rolls/Adobe Stock, juliedeshaies
Czytaj także:
Jak wyhodować kiełki w domu
Kiełki - jakie dla kogo